Homepagina > Nieuws > Sin Nombre hantavirus

Sin Nombre hantavirus

Uitbraak in het Yosemite Park

10-9-2012

Sinds juni zijn zes mensen (allen Amerikanen) ziek geworden door het Sin Nombre hantavirus tijdens een verblijf in het Yosemite National Park in de VS. Twee van hen zijn overleden. Deze mensen hebben allemaal overnacht in een zogenaamde ‘Signature Tent Cabin’ in Curry Village in het park. Ook enkele Nederlanders hebben hier overnacht. Zij worden door de Parkautoriteiten en/of door de regionale GGD op de hoogte gebracht.


Besmetting
Afgelopen week werd bekend dat enkele mensen ziek zijn geworden na overnachting in een ‘Signature Tent Cabin’ in Curry Village in Yosemite Park. Vervolgens is daar ook een specifieke muizensoort gevonden (de hertmuis). Van deze muis is bekend dat deze dit type van het hantavirus kan overdragen. De Parkautoriteiten hebben daarna deze cabins gesloten en informeren alle bezoekers die tussen 10 juni en 24 augustus in deze cabins hebben verbleven. Een overnachting  in deze cabins lijkt een risico voor besmetting met het Sin Nombre hantavirus. Ook enkele Nederlanders hebben in deze cabins overnacht. Zij worden geïnformeerd over de uitbraak en de symptomen van het hantavirus door de Amerikaanse autoriteiten en/of door de regionale GGD. Als mensen meer dan 6 weken geleden in deze cabins verbleven is de kans klein dat ze nog ziek worden. Mensen die in Yosemite Park zijn geweest maar niet in deze cabins verbleven, lijken geen verhoogd risico te hebben op besmetting met dit type hantavirus.

 

Alleen als je in de afgelopen 6 weken in de Signature Tent Cabins in Curry Village hebt overnacht, is er een nog (kleine) kans dat je ziek kunt worden van het hantavirus.
 
Wat zijn het hantavirussen?
Hantavirussen worden overgedragen door knaagdieren en insectivoren, in het bijzonder door muizen, woelmuizen en ratten. Besmette knaagdieren scheiden het virus uit in uitwerpselen en de urine. Als dit opdroogt kunnen de virusdeeltjes verwaaien en mensen besmetten. Ook in Nederland komen hantavirussen voor. Het gaat dan om een andere typen hantavirussen dan degene die in Yosemite Park voorkomt. Het hantavirus dat in Yosemite Park voorkomt is het Sin Nombre hantavirus en wordt uitsluitend overgedragen door de hertmuis.

 

Welke klachten veroorzaakt het Sin Nombre hantavirus?
Het Sin Nombre hantavirus dat in Yosemite National Park is aangetroffen veroorzaakt het Hanta Pulmonary Syndrome. De ziekte verloopt in twee fasen. Eerst krijgen mensen griepachtige klachten (hoofdpijn, spierpijn, maagklachten etc). Na een paar dagen tot een week kan dit overgaan in ernstige longklachten, waarbij behandeling in het ziekenhuis noodzakelijk kan zijn. Het is belangrijk om tijdig een arts in te schakelen. In ernstige gevallen bestaat er een kans op overlijden. Er zijn geen risicogroepen bekend waarbij de ziekte ernstiger verloopt. De in Nederland voorkomende hantavirussen veroorzaken een minder ernstig ziektebeeld waaraan in Nederland nog nooit iemand is overleden.

Wanneer is er risico op besmetting met het Sin Nombre hantavirus?
De mensen die ziek zijn geworden hebben allemaal in de ‘Signature Tent Cabins’ in Curry Village overnacht. Met name verblijf in deze (slecht geventileerde) blokhutten geeft een verhoogd risico op besmetting met dit hantavirus. Verblijf in de rest van Yosemite Park lijkt geen verhoogd risico te geven op besmetting met dit hantavirus.


Hoe snel merk ik iets van een besmetting met het hantavirus?
Na een besmetting duurt het gemiddeld twee à drie weken (maximaal zes weken) voordat er klachten ontstaan. Voor mensen die langer dan zes weken geleden in het Yosemite Park verbleven is het risico niet meer aanwezig.

Wat te doen bij klachten?
Bent u de afgelopen zes weken in een Signature Tent Cabin in Curry Village in het Yosemite Park geweest en heeft u gezondheidsklachten die wijzen op besmetting met het hantavirus? Neem dan contact op met uw huisarts. Geef aan dat u in Yosemite Park bent geweest.

Meer informatie
Kijk voor de meest actuele berichtgeving over het hantavirus op de website van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu.

Voor meer informatie kunt u ook terecht op de website van het Centre for Disease Control (CDC) in Atlanta, VS (Engels).
Voor meer informatie kunt u ook bellen naar team infectieziektebestrijding 088 0031 333