Homepagina > Nieuws > Update Zikavirus

Update Zikavirus

Meer informatie en reizigersadvies

9-8-2016

Sinds mei 2015 is er een uitbraak van het zikavirus in verschillende landen in Zuid- en Midden-Amerika, Florida, het Caribisch gebied, Kaapverdië, Thailand en andere Zuidoost-Aziatische landen. Het zikavirus wordt verspreid door de mug die ook gele koorts en dengue (knokkelkoorts) kan verspreiden. De ziekte (zikakoorts) verloopt meestal vrij mild. Maar er zijn steeds meer aanwijzingen dat een infectie tijdens de zwangerschap schadelijk kan zijn voor het ongeboren kind. 

Ziekteverschijnselen
Symptomen van zikakoorts ontstaan meestal 3 tot 12 dagen na een beet van een besmette mug. Maar ongeveer 1 op 5 mensen die besmet raken met het zikavirus krijgen ziekteverschijnselen. Daarvan herstellen de meesten binnen een week zonder ernstige problemen.

Mogelijke symptomen van zikakoorts zijn:

 • acute, maar meestal niet hoge koorts
 • niet-etterige ontsteking van het oog
 • spier- en gewrichtspijn (met name van de handen en de voeten, soms met gewrichtszwelling)
 • huiduitslag (vaak beginnend in het gezicht en uitspreidend over de rest van het lichaam)
 • en minder vaak: hoofdpijn, gebrek aan eetlust, overgeven, diarree en buikpijn. 

Wat kunt u doen?
Het is belangrijk om overdag en in de vroege avond zorgvuldig muggenwerende maatregelen te nemen in gebieden waar het zikavirus voorkomt.

 • Draag bedekkende kleding (lange mouwen, lange broek)
 • Smeer onbedekte huid in met een muggenwerend middel dat DEET bevat. Kinderen jonger dan 2 en zwangere vrouwen mogen alleen producten met maximaal 30% DEET gebruiken. 
 • Slaap altijd onder een (geïmpregneerde) klamboe of in een muggenvrije ruimte 

Als u binnen twee weken na terugkeer klachten krijgt, neem dan contact op met (huis)arts of behandelend specialist.

Zika en zwangerschap

 • Zwangere vrouwen en vrouwen die tijdens of vlak na de reis zwanger willen worden, wordt geadviseerd om de noodzaak van de reis te bespreken met een arts en reizen die niet noodzakelijk zijn uit te stellen.
 • Meld een recent bezoek aan een land waar het zikavirus heerst tijdens de reguliere controles bij uw verloskundige of arts. Zeker als binnen twee weken na terugkeer klachten optreden die passen bij een infectie door het zikavirus.
 • Het zikavirus wordt overgedragen door muggen, maar in enkele gevallen is er ook sprake van seksuele overdracht van een man met zikavirus-klachten naar zijn sekspartner. Mannen die in landen zijn geweest waar het zikavirus heerst én een partnet hebben die zwanger is of zwanger wil worden, wordt daarom geadviseerd om minstens twee maanden na terugkomst een condoom te gebruiken bij seksueel contact. Dit geldt ook voor mannen die geen klachten hebben gehad.
 • Vrouwen die zwanger willen worden, wordt geadviseerd om dit uit te stellen tot minstens een maand na terugkomst uit een land waar het zikavirus heerst. Voor hun mannelijke partner geldt dat voor een periode van minstens twee maanden na terugkomst uit een dergelijk gebied een condoom of andere anticonceptie bij seksueel contact moet worden gebruikt. Ook dit geldt voor mannen die geen klachten hebben gehad.

     Er zijn geen vaccins om infectie met het zikavirus te voorkomen en er zijn geen medicijnen die het virus doden. De behandeling bestaat uit het bestrijden van symptomen. Echter, reizen naar tropische landen kan ook andere risico's met zich meebrengen. Voor informatie, advies en vaccinaties voor uw reis, maak een afspraak met het Team Reizigerszorg.

     Kaart Zikavirus.png