Homepagina > Nieuws > Vaccinatie dak- en thuislozen in Helmond

Vaccinatie dak- en thuislozen in Helmond

in samenwerking met SMO Helmond

2-6-2021
Dak- en thuislozen die momenteel gebruik maken van noodopvang de Kamenij in Helmond konden zich maandag 31 mei laten vaccineren op deze opvanglocatie. GGD BZO werkte hiervoor nauw samen met de maatschappelijke opvangorganisatie SMO Helmond.

Maatwerk
“Voor deze kwetsbare doelgroep is lokaal maatwerk nodig voor de vaccinatie,” vertelt Hanneke van Gerven, sociaal verpleegkundige IZB van GGD BZO. “Het is een doelgroep die moeilijk te bereiken is, daarom hebben we de hulp ingeschakeld van SMO Helmond, zij staan dichtbij deze doelgroep en zijn een vertrouwd aanspreekpunt. Daarom was het zo waardevol dat zij meehielpen dit vaccinatiemoment op touw te zetten en dat zij tijdens het vaccinatiemoment aanwezig waren om de cliënten te begeleiden en gerust te stellen.” 

Teamwork
In een paar dagen tijd hebben beide partijen alles bedacht, afgestemd en geregeld, vertelt Miranda van der Leest, teamleider van De Koning bij maatschappelijke opvangorganisatie SMO Helmond: “We waren het al snel eens wat de beste aanpak was. GGD BZO leverde de vaccins en zorgde ervoor dat er een huisarts aanwezig was op de locatie, twee verpleegkundigen van SMO maakten op locatie de vaccins klaar en hebben de vaccinaties gegeven. Alles is rustig en prettig verlopen, mede dankzij de extra uitleg en ondersteuning vanuit de vaste begeleiding. De huisarts nam alle tijd om de vragen en onduidelijkheden van cliënten te bespreken, boven verwachting waren de cliënten snel genoeg bereid om zich te laten vaccineren.”

“Ineens zijn jullie er met de oplossing, heel fijn”
Van de 16 cliënten die maandag aanwezig waren op de opvanglocatie, wilden er 12 gevaccineerd worden, dat is direct gebeurd. 1 client was al gevaccineerd. De reactie van een van hen sprak boekdelen: “Ik ben al weken aan het bedenken: hoe kom ik aan die prik? En nu zijn jullie er ineens met de oplossing, heel erg fijn.”