Homepagina > Nieuws > Vaccinaties? Ook voor landen rond de middellandse zee!

Vaccinaties? Ook voor landen rond de middellandse zee!

Hepatitis komt nog steeds voor in landen als Kroatië, Turkije, Marokko en Bulgarije

14-4-2016

De zomervakantie is in zicht. Velen zoeken dan weer de zon op. U misschien ook wel?! Maar wist u dat een ziekte als besmettelijke geelzucht (hepatitis A) nog steeds voorkomt in landen zoals Kroatië, Turkije, Marokko en ook Bulgarije? Een vaccinatie beschermt.

Per jaar reizen ongeveer 1,4 miljoen mensen naar een land waar ziekten zoals hepatitis A voorkomen. Ruim 1 miljoen hiervan reist naar een ‘risicoland dichtbij’, zoals Kroatië, Marokko, Turkije, Egypte en Bulgarije. In deze landen komt ook hepatitis A voor. Daarvan kun je ziek worden.

De prik tegen hepatitis A zit niet in het Rijksvaccinatieprogramma, wat veel mensen denken. De helft van alle kinderen gaat hierdoor ongevaccineerd op reis naar een risicoland waar hepatitis A voorkomt.

Kinderen en ook volwassenen kunnen een ziekte als hepatitis A gemakkelijk oplopen. Het is een virusziekte. Het virus kan zich na terugkomst van vakantie via de toiletten, deurklinken, kranen en handdoeken verspreiden. Hierdoor worden meer mensen ziek. Met goede voorbereidingen en een vaccinatie zijn veel gezondheidsproblemen te voorkomen.

Vergoedingen
Vergoedingen van vaccinaties zitten vaak in het aanvullend pakket. Bij het plannen van een reis is het daarom goed om rond de jaarwisseling weer eens goed naar het ziektekostenpakket te kijken.

Meer informatie
Op de website van GGD Reisvaccinaties vindt u per land de aanbevolen en verplichte vaccinaties. Wilt u meer weten over hepatitis A, kijk dan op onze pagina over deze ziekte.