Homepagina > Nieuws > Verplichte poliovaccinatie Syrie, Kameroen en Pakistan

Verplichte poliovaccinatie Syrie, Kameroen en Pakistan

Als u langer dan vier weken in deze landen verblijft.

13-6-2014
Door verspreiding van polio vanuit Pakistan, Syrië en Kameroen, zijn de vaccinatie-adviezen voor reizigers aangescherpt. Personen die langer dan vier weken in een van deze landen verblijven moeten tussen vier weken en twaalf maanden voor vertrek uit het land een vaccinatie tegen polio gekregen hebben.
 
De wereld gezondheidsorganisatie (WHO) gaf onlangs aan dat polio een internationale bedreiging voor de volksgezondheid is geworden. Dit betekent dat de WHO de bestrijding gecoördineerd kan aanpakken.
 

Waar komt nu polio voor?

Vanuit Pakistan, Syrië en Kameroen heeft recent verspreiding van het poliovirus naar andere landen plaatsgevonden. In Afghanistan, Equatoriaal Guinee, Ethiopië, Irak, Israël, Somalië en Nigeria zijn wel gevallen van polio vastgesteld, maar hiervandaan is het virus niet (recent) geëxporteerd.
 

Risico in Nederland

In Nederland is sprake van een hoge vaccinatiegraad. Uitgebreide verspreiding van het virus na introductie is daarom onwaarschijnlijk, behalve in gebieden waar veel ongevaccineerden wonen.
 

Advies voor de reiziger

Gaat u langer dan vier weken naar Pakistan, Syrië of Kameroen? Zorg dan dat u de vaccinatie heeft ontvangen minimaal vier weken en maximaal twaalf maanden voordat u het land weer verlaat. Deze vaccinatie is inmiddels verplicht voor deze landen. U moet uw vaccinatiebewijs meenemen op reis en kunnen laten zien, wanneer hierom wordt gevraagd.
 
Voor Afghanistan, Equatoriaal Guinee, Ethiopië, Irak, Israël, Somalië en Nigeria is nog geen sprake van aangescherpt beleid.
 

Meer weten?

Voor meer informatie over polio kijkt u op de website van het RIVM.