Homepagina > Nieuws > Vogelgriep in Hekendorp, Ter Aar en Kamperveen

Vogelgriep in Hekendorp, Ter Aar en Kamperveen

In alle gevallen gaat het om de H5N8 variant.

26-11-2014
Sinds 16 november 2014 is vogelgriep vastgesteld bij vier pluimveebedrijven: Hekendorp (gemeente Oudewater), Ter Aar (Zuid-Holland) en Kamperveen (Overijssel). Bij deze bedrijven is de variant H5N8 vastgesteld. De H5N8 variant is besmettelijk voor pluimvee (kippen, eenden en kalkoenen) en is dodelijk voor kippen. Door het vogelgriepvirus H5N8 kunnen mensen in theorie besmet raken bij direct en intensief contact. Dat is tot nu toe nog niet gebeurd.
 
Momenteel worden beschermende maatregelen getroffen voor mensen die in direct en intensief contact kunnen komen met besmet pluimvee. Het gaat om mensen die werken op een besmet bedrijf en de mensen die betrokken zijn bij de ruimingen op deze bedrijven.
 
Rondom de besmette bedrijven in zijn geen andere besmette bedrijven aangetoond. Momenteel gelden er regionale maatregelen om te voorkomen dat de vogelgriep zich kan verspreiden.
Bedrijven en particulieren zoals hobbyhouders, kunnen met vragen over de uitbraak van vogelgriep terecht bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl). Het telefoonnummer is: 088 042 42 42.
 

Wat doet de GGD?

Mensen die betrokken zijn bij de ruiming van de pluimveebedrijven kunnen met vragen bij de GGD terecht. Zij hebben hierover een brief ontvangen.