Homepagina > Nieuws > West Nile virus in Griekenland

West Nile virus in Griekenland

Zorg voor goede bescherming tegen muggen

20-6-2019

Op vakantie naar Griekenland? De Griekse overheid waarschuwt vakantiegangers voor muggen die het West Nile virus kunnen overdragen.

Hoe wordt het West Nile virus overgedragen?
Het West Nile virus wordt overgebracht door muggen die in de schemering en 's nachts actief zijn. Deze muggen voeden zich op vogels die besmet zijn me het West Nile virus. Wanneer deze muggen daarna een mens steken, kan deze daardoor ook besmet raken. Het virus kan niet zomaar van mens tot mens worden overgedragen.

Wat zijn de verschijnselen?
Na gestoken te zijn door een besmette mug kunnen na 3-5 dagen klachten ontstaan. 80% van de mensen die besmet raakt, krijgt géén klachten, maar 20% dus wel. De klachten die optreden zijn over het algemeen mild: koorts, hoofdpijn en spierpijn. Deze klachten doen denken aan griep. Bij minder dan 1% ontstaan ernstige verschijnselen zoals een hersenontsteking of een hersenvliesontsteking. De ziekte kan dan in zeldzame gevallen dodelijk zijn.

Hoe kunt u zich beschermen?
Er bestaat geen vaccinatie tegen West Nile ziekte. U kunt zich alleen beschermen door ervoor te zorgen dat u niet door de muggen gestoken kunt worden: draag bedekkende kleding rond schemering, smeer de onbedekte huid in met een muggen werend middel waar DEET 30% - 50% in zit en slaap onder een muskietennet.
 

Meer informatie >>