Homepagina > Ouders > Alcohol, roken & drugs

Alcohol, roken & drugs

jongens drinken bier

Het lijkt vaak of pubers geen advies nodig hebben. Zeker niet van hun vader of moeder. Toch blijkt uit onderzoek dat ze de mening van hun ouders wel belangrijk vinden. Ze zijn vaak onzeker en hebben houvast aan grenzen en duidelijkheid. Door in een vroeg stadium met uw kind te praten over roken, drinken en blowen kunt u de kans verkleinen dat uw kind op te jonge leeftijd te veel drinkt en gaat roken of blowen

Wat kunt u als ouder doen?

Probeer de kans dat uw kind gaat roken, drinken of blowen zo klein mogelijk te maken door er vanaf groep zeven of acht met hem of haar over te praten. Zeg dat u het belangrijk vindt dat uw kind deze middelen niet gaat gebruiken.

Alcohol

Duidelijke regels stellen is belangrijk. Veel ouders zijn bang hun kind te verbieden alcohol te drinken, omdat ze bang zijn dat ze het dan stiekem gaan doen. Uit onderzoek blijkt dat dit niet het geval is. Kinderen die van hun ouders geen alcohol mogen drinken doen dit over het algemeen niet, of beginnen er later mee. Geef daarom als regel dat je kind geen alcohol mag drinken tot tenminste achttien jaar. Leg je kind uit waarom, maar ga er niet steeds over in discussie. Duidelijke regels en consequent zijn werkt beter. Af en toe een slokje tijdens bijvoorbeeld feestdagen moet u als ouder dan ook niet toestaan.

Roken

Een gesprek over roken heeft invloed op het rookgedrag van uw kind. Leg uit wat de negatieve gevolgen van roken kunnen zijn en waarom u het niet prettig vindt dat uw kind rookt. Als u zelf rookt kunt u vertellen waarom u ermee begonnen bent en waarom u niet wilt dat uw kind dezelfde fout begaat. Rook zo min mogelijk in het bijzijn van uw kind, zien roken doet roken. Omdat het gedrag van volwassenen een voorbeeld is kunt u het rookbeleid op sportclubs ter discussie stellen tijdens een ledenvergadering. Het blijkt dat steeds meer sportclubs kiezen voor een rookvrij sportterrein.

Stoppen met roken?

Als u bij een stoppoging hulp gebruikt is de kans van slagen vier keer zo groot als wanneer u dit zonder hulp doet. Kijk hier voor organisaties die ondersteuning bieden bij stoppen met roken.

Blowen

Regels en afspraken geven jongeren houvast en laten ook zien dat je geïnteresseerd bent. Wees duidelijk over wat je wel en niet goed vindt. Als jongeren regels krijgen weten ze waar ze aan toe zijn. Zeg daarom duidelijk tegen je kind dat je niet wilt dat je kind blowt.

Wilt u meer weten over wat u kunt doen en hoe u dat kunt doen? Op de website Hoepakjijdataan.nl vindt u informatie en filmpjes met handige tips. Wijs uw kind op de Jongeren-site van de GGD over roken, alcohol en drugs of bekijk deze samen.

Hulp nodig?

Bij Novadic Kentron kunt u terecht voor advies en behandeling.

Meer informatie?

Heeft u nog vragen? Neem dan contact op met de GGD Brabant-Zuidoost, tel. 088 0031 436 of stuur een e-mail naar gb-secretariaat@ggdbzo.nl.