Homepagina > Over ons > Publicaties

Publicaties

GGD ondersteunt gezondheidsbeleid
Gemeenten, GGD en andere gezondheids- en welzijnsinstanties zorgen ervoor dat de mensen in hun regio zo gezond mogelijk kunnen leven. De GGD ondersteunt hen bij het opzetten en uitvoeren van dit gezondheidsbeleid, onder andere door de gezondheid van inwoners in kaart te brengen. Hoe staat het daarmee, welke factoren beïnvloeden de gezondheid of het welbevinden, wat zijn de trends in de tijd, wat zijn de regionale of landelijke verschillen en waar kunnen we op inspelen om gezondheid en welzijn te ondersteunen?

Gezondheidsenquêtes zorgen voor inzicht
Hiervoor voert de GGD regelmatig onderzoeken uit. Dit doen wij door het toesturen van vragenlijsten (gezondheidsenquêtes/-monitors) aan verschillende leeftijdsgroepen binnen de 21 gemeenten in onze regio. Doordat wij elke leeftijdsgroep om de vier jaar bevragen, kunnen wij zien wat er verandert in de tijd. Samen met de gemeenten en andere instanties kijken wij naar de resultaten van deze vragenlijst en informatie uit andere bronnen: waar liggen aanknopingspunten voor lokaal gezondheidsbeleid, wat gaat er goed, wat kan er nog beter gaan?

Bundeling van informatie
kompas deel logo.jpg​Het GGDkompas biedt een overzicht van alle onderzoeksresultaten van de GGD (o.a. VTV, gezondheidsmonitors, panelonderzoek, infographics).
​De Volksgezondheid Toekomst Verkenning (VTV) - per gemeente te vinden in het GGDkompas - verwerkt  gezondheidsinformatie uit onze regio tot aanbevelingen voor gemeentelijk gezondheidsbeleid.
Brabantscan.png​De Brabantscan is een dashboard en een interactieve database met gezondheidsinformatie per regio, gemeente en/of wijk. Er is een apart dashboard voor de Brabantse Omgevingsscan (BrOS).

Wilt u meer weten?
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met het team Onderzoek van de sector Gezondheidsbevordering, telefoon 088 0031 436.