Homepagina > Partners > Artsen > PrEP samenvattingskaart

PrEP samenvattingskaart

​PrEP (Pre-Expositie Profylaxe) is alleen verkrijgbaar op recept. De werkzame stoffen zijn de hiv-remmers Emtricitabine en Tenofovir disoproxil. Elke arts in Nederland mag PrEP voorschrijven. Daarbij moeten er wel een aantal stappen worden gevolgd volgens de multidisciplinaire PrEP-richtlijn

Wat doe ik voordat ik PrEP voorschrijf?
Wilt u PrEP voorschrijven? Denk dan aan onder andere de volgende zaken:

  • PrEP heeft zin als er een reële kans is op het oplopen van hiv. Bijvoorbeeld als men onbeschermde seks heeft met een hivpositieve partner, of bij mannen die onbeschermde anale seks hebben met een man waarvan de hiv-status niet bekend is.
  • Bespreek de verantwoordelijkheden voor goed gebruik van PrEP met je patiënt, zoals therapietrouw en de medische controles.
  • Bespreek of uw patiënt PrEP dagelijks of periodiek wil en kan gebruiken.
  • Handige informatie voor patiënten kunt u vinden op de site van soaaids professionals en specifiek voor MSM (mannen die seks hebben met mannen) op mantotman

Inname bij dagelijks of periodiek gebruik
Er zijn twee innameschema's bij het gebruik van PrEP: dagelijks gebruik en intermitterend gebruik.

Dagelijks gebruik

1 maal daags 1 tablet TDF/FTC op hetzelfde tijdstip. Deze optie wordt het vaakst gebruikt. Hiermee is de patiënt bij correct gebruik altijd goed beschermd. 

Intermitterend inname
Deze optie is geschikt als seks te plannen is en er minder frequente blootstelling is. Een handig filmpje over de periodieke inname vindt u op mantotman.nl.

Geeft PrEP bijwerkingen?
PrEP is een veilig middel. Ernstige bijwerkingen van PrEP zijn zeldzaam. Ongeveer 1 op de 10 gebruikers krijgt last van milde bijwerkingen, zoals gastro-intestinale klachten (misselijkheid, maagklachten), hoofdpijn en gewichtsverlies. Een enkele keer ontstaat een vermindering van de nierfunctie of leverfunctie, of vermindering van de botdichtheid. Meestal is dit omkeerbaar.
 
Medische controles en begeleiding bij PrEP
Goede medische begeleiding is nodig om veilig gebruik te garanderen, te voorkomen dat resistentie optreedt en om de therapietrouw te bevorderen. Patiënten die PrEP gebruiken komen vóór het starten met PrEP, één maand na het starten en vervolgens driemaandelijks op controle. Daarbij vindt counseling plaats ten aanzien van therapietrouw en risicoreductie. Ook worden er lab-controles verricht volgens dit schema​​. 

Twee valkuilen om te ontwijken (gratis tips van de artsen van GGD BZO):

  • In de praktijk komt het voor dat patiënten met een vermeende doorgemaakte Hepatitis B infectie toch een sluimerende infectie hebben behouden. Screen daarom toch op hepatitis B bij deze mensen.
  • Zet op het recept van emtricitabine/tenofovirdisoproxil duidelijk dat het gaat om het generieke middel (ongeveer 40 euro voor 30 tabletten), want het merkgeneesmiddel Truvada kost het tienvoudige. De apotheek wil graag weten of de nierfunctie voldoende is, u kunt ervoor kiezen om de waarde op het recept te vermelden.