Homepagina > Partners > Artsen > Infectieziekten > Groep A streptococ

Groep A streptococ

Roodvonk, krentenbaard, acuut reuma, invasieve infectie

GAS-infecties behoren tot de meest voorkomende infecties bij de mens, met name bij kinderen. Ze zijn over het algemeen van korte duur en mild van aard, maar soms verloopt de infectie fulminant en levensbedreigend. Afhankelijk van verschillende factoren kan een breed spectrum aan ziektebeelden ontstaan, waarbij men onderscheid maakt tussen invasieve en niet-invasieve infecties. Specifiek voor GAS zijn de niet-etterige complicaties op lange termijn: acute reumatische koorts en acute glomerulonefritis.

Welke patiënt moet u melden

Als zich in een instelling een of meerdere gevallen met klachten en symptomen passend bij de ziekteverwekker uit deze richtlijn voordoen, kan er sprake zijn van meldingsplicht op basis van artikel 26 van de Wet publieke gezondheid.

Daarnaast: een persoon één of meer van de volgende kenmerken heeft: STSS / fasciitis necroticans /puerperale sepsis in combinatie met één van de volgende criteria:

  • aantonen van groep A-streptokokken (S. pyogenes)in materiaal afkomstig uit een normaal steriele plaats
  • aantonen van groep A-streptokokken (S. pyogenes)in materiaal afkomstig uit een normaal niet steriele plaats in combinatie met het ontbreken van een ander micro-organisme dat het klinisch beeld kan verklaren.