Homepagina > Partners > Gemeenten > Gezondheid in beeld > Eindhovense GuideMentia winnaar GGD GHOR Innovatie Battle 2017

Eindhovense GuideMentia winnaar GGD GHOR Innovatie Battle 2017

​Tijdens de finale van de GGD GHOR Innovatie Battle 2017 is de Technische Universiteit Eindhoven met hun product GuideMentia als winnaar uit de bus gekomen! In deze jaarlijkse battle daagt GGD GHOR Nederland studenten van Hogescholen en Universiteiten uit om na te denken over hoe Publieke Gezondheid er in de toekomst uit zal zien.

Systeem voor ondersteuning bij huishoudelijke taken
GuideMentia is een systeem dat mensen met (beginnende) dementie helpt bij het uitvoeren van simpele huishoudelijke taken. Naast het welbekende symptoom van geheugenverlies, verandert er veel in het leven van iemand met dementie. Verschillende hersenfuncties nemen steeds verder af. Dit leidt ertoe dat eenvoudige activiteiten plotseling niet meer mogelijk zijn, bijvoorbeeld koffiezetten. Het heeft een zeer negatief effect op de zelfstandigheid en verhoogt de druk op de mantelzorger.

Instructievideo's
Het product bestaat uit een smartphone met een hoes, die ervoor zorgt dat alleen het scherm en de aan/uit knop gebruikt kunnen worden. Op dit scherm verschijnen instructievideo's die de gebruiker stap voor stap bij een activiteit begeleidt. Deze video wordt gelinkt aan een NFC-sticker (o.a. bekend van ov-chip en contactloos betalen), die bijvoorbeeld op het koffiezetapparaat geplakt kan worden. Door de smartphone tegen de sticker te houden start automatisch het betreffende filmpje. Na elke stap wordt gevraagd of het gelukt is. De gebruiker kan ofwel naar de volgende stap gaan of de video opnieuw afspelen, tot de activiteit voltooid is. De instructievideo's kunnen op een simpele manier voor elke activiteit gemaakt worden

Zelfstandigheid
Dit systeem geeft een stuk zelfstandigheid terug aan mensen die aan een vorm van dementie lijden en ontlast daarnaast de mantelzorger. Alhoewel persoonlijke zorg altijd noodzakelijk zal blijven, geeft het rust om te weten dat de persoon met dementie beter voor zichzelf kan zorgen en zelf taken kan uitvoeren. Hiermee hoopt GuideMentia mensen met dementie langer en beter zelfstandig te laten wonen. De komende maanden zal het product doorontwikkeld, regelmatig getest en bijgesteld worden.

Interesse?
Voor meer informatie kunt u direct contact opnemen met de betreffende studenten of met de innovatieadviseur van de GGD Brabant-Zuidoost:


Tim Treurniet                          t.s.treurniet@student.tue.nl

Daborah Pulles                        d.pulles@student.tue.nl

Sander van der Zwan              s.v.d.zwan@student.tue.nl

 

Caroline Duygun                      c.duygun@ggdbzo.nl