Homepagina > Senioren > Alcohol

Alcohol

twee glazen wijn

Voor veel mensen betekent alcohol gezelligheid en hoort het erbij. Het is echter raadzaam om op uw alcoholgebruik te letten. Op oudere leeftijd verdraagt het lichaam alcohol slechter dan op jonge leeftijd.

Dit komt omdat ouderen minder lichaamsvocht hebben en een relatieve toename van vet. Daarnaast werken bij veel ouderen de lever en nieren minder en neemt de lichamelijke weerstand af. Hierdoor leidt dezelfde hoeveelheid alcohol tot hogere bloedspiegels, lagere tolerantie en snellere intoxicatie en orgaanschade. Met andere woorden ouderen zijn over het algemeen eerder dronken en een kleine hoeveelheid alcoholhoudende drank kan soms al schadelijke gevolgen hebben.

Medicijnen en alcohol

De combinatie van alcohol met slaap- en kalmeringsmiddelen kan gevaarlijk zijn. Vergeetachtigheid, sufheid en moeheid kunnen het gevolg zijn van dit gecombineerde gebruik. Alcoholgebruik bij andere medicijnen kan ook risicovol zijn. Soms werkt door alcohol een medicijn niet goed of wordt de werking juist versterkt. Meer informatie hierover vindt u vaak in de bijsluiter. Raadpleeg ook altijd uw huisarts of apotheker voordat u alcohol gebruikt in combinatie met uw medicijnen.

Wat is aanvaardbaar alcoholgebruik voor ouderen?

Als u toch graag af en toe alcohol wilt drinken, wat is dan een aanvaardbare hoeveelheid? U wordt geadviseerd om zeker niet meer - en bij voorkeur zelfs minder - te drinken dan de hoeveelheden die gelden voor gezonde volwassenen. Deze hoeveelheden zijn:

 • voor gezonde, volwassen mannen:
  drink niet meer dan twee standaardglazen per dag
 • voor gezonde, volwassen vrouwen:
  drink niet meer dan één standaardglas per dag
 • drink tenminste twee dagen per week helemaal geen alcohol

Hoe herkent u probleemgebruik?

Gewenning en verslaving aan alcohol ontstaan geleidelijk. Het begint met af en toe teveel drinken tot regelmatig doorzakken. Dat maakt het herkennen van probleemgebruik moeilijk. Er is sprake van misbruik als iemand ongeacht de omstandigheden voortdurend alcohol gebruikt, terwijl dat gebruik problemen veroorzaakt of verergert. Als iemand zichzelf herhaaldelijk in gevaar brengt (autorijden onder invloed bijvoorbeeld), is er ook sprake van misbruik.

Belangrijke aanwijzingen voor probleemgebruik zijn:

 • Alcohol nodig hebben om te kunnen ontspannen, om in een andere stemming te komen, om een bepaalde angst te overwinnen of zenuwen tot bedaren te brengen.
 • Niet genoeg hebben aan een of twee glazen, maar dagelijks meer drinken en vaak situaties opzoeken waar alcohol gedronken wordt.
 • Willen stoppen met (overdag) drinken, maar daar niet in slagen.
 • Snel en gulzig drinken, stiekem drinken, vaak naar drank ruiken en kauwgum eten om de dranklucht te verbergen.
 • Zonder alcohol ontwenningsverschijnselen krijgen als trillende handen, transpireren en slecht slapen.
 • Vaak ruzie maken over drank met de partner of gezinsleden.
 • Foutjes maken op het werk of regelmatig verzuimen.
 • Vaker onder invloed deelnemen aan het verkeer.

Advies of hulp nodig?

Heeft u vragen of zorgen over uw eigen alcoholgebruik of dat van iemand uit uw omgeving? U kunt altijd terecht bij uw huisarts voor een persoonlijk advies, hulp of doorverwijzing.