Homepagina > Senioren > Eten en bewegen

Eten en bewegen in balans geeft gezondheid meer kans

appel

Gezonde voeding en voldoende beweging zorgen voor evenwicht tussen de energie die je binnenkrijgt en de energie die je verbruikt. We noemen dit energiebalans. Energiebalans zorgt voor een gezond gewicht. Een gezond gewicht geeft minder risico op ongezondheid.

Een gezond voedingspatroon levert alle voedingsstoffen die u nodig heeft om uw lichaam gezond te houden. Matig en gevarieerd eten is daarbij belangrijk. Een goed hulpmiddel bij het maken van keuzes is de Schijf van Vijf. Bewegen is goed voor lichaam en geest. Voldoende beweging betekent minimaal voldoen aan de Nederlandse Norm Gezond Bewegen voor de verschillende leeftijden.

Gezond eten en bewegen

Gezond eten volgens de Schijf van Vijf en voldoende bewegen volgens de Nederlandse Norm Gezond Bewegen zijn op iedere leeftijd belangrijk. Bij het ouder worden neemt het gewicht soms toe. Dit kan gezondheidsproblemen in de hand werken.

Meer weten over het bereiken en behouden van een gezond gewicht? Kijk eens op de website van het Voedingscentrum. U kunt daar uw BMI (Body Mass Index) en middelomtrek bepalen en stapsgewijs uw eet- en beweegpatroon in balans brengen.

Chronisch ziek en beperkingen

Ook chronische ziekten en beperkingen kunnen een rol spelen. Soms moet u dan uw eetgewoonten aanpassen. Een ziekte of beperking is meestal geen reden om stil te zitten. Bewegen blijft de boodschap. Samen met anderen bewegen kan ook heel gezellig zijn.

Meer weten?

Meer weten over gezond eten bij aandoeningen zoals diabetes of een te hoog cholesterol? Kijk eens op de website van het Voedingscentrum. Hier vindt u tips over bijvoorbeeld zuinig zijn met vet en zout. Het Voedingscentrum heeft brochures over eten met minder zout , minder vet, vezels en diabetes.

Meer weten over aangepast sporten voor mensen met een beperking? Kijk eens op de website Sport- en beweegwijzer voor mogelijkheden bij u in de buurt.

Op zoek naar een bijeenkomst over gezonde voeding en beweging, bijvoorbeeld voor uw ouderenbond of vrouwenvereniging? Kijk eens in de folder van de GGD Brabant-Zuidoost.

 Meer informatie