Homepagina > Senioren > Medicijngebruik

Medicijngebruik

Man pakt medicijnen

Veel senioren gebruiken verschillende medicijnen tegelijkertijd. Misschien bent u een van hen. Als u medicijnen op een goede manier gebruikt, kunnen ze uw leven een stuk aangenamer maken. Maar medicijnen kunnen ook nadelen hebben. Hoe meer medicijnen u gebruikt, hoe groter de kans is dat u te maken krijgt met die nadelen. En hoe moeilijker het is om de medicijnen op een juiste manier te gebruiken.

Als mensen ouder worden verandert het lichaam in een aantal opzichten. Dat weten we allemaal. Waar we te weinig bij stilstaan, is dat deze veranderingen van invloed zijn op uw medicijngebruik. Het lichaam zal er anders op reageren. Doordat de nieren bijvoorbeeld langzamer werken, verdwijnen bepaalde geneesmiddelen langzamer uit het bloed. Ze werken daardoor langer en dat is niet altijd nodig.

Bij het ouder worden zijn ook de hersenen gevoeliger voor de werking van bepaalde geneesmiddelen, zeker in combinatie met het gebruik van (teveel) alcohol. Hierdoor kunt u slaperig of duizelig worden.

Ouderen en chronische ziekten

Helaas hebben we bij het ouder worden vaker last van één of meer lichamelijke chronische aandoeningen. Is dat het geval, dan moet u meestal medicijnen slikken. Vaak ook langdurig en ook nog eens in combinatie met andere medicijnen. De bijwerkingen van een bepaald medicijn kunnen een andere kwaal soms weer verergeren.

Bij sommige ouderen neemt in een aantal gevallen ook vergeetachtigheid chronische vormen aan. Daardoor ontstaat het risico dat deze ouderen zich minder goed aan de voorschriften van het medicijngebruik zullen kunnen houden. Gebruikt u slaapmiddelen en/of kalmerende middelen? Deze verslappen de spieren en verminderen het reactievermogen, waardoor u een grotere kans loopt om te vallen als u 's nachts uit bed komt. Ook in het verkeer moet u hiermee rekening houden.

Veilig medicijngebruik en medicatieoverzicht bij ziekenhuisbezoek

De Unie KBO geeft de brochure Wijs met medicijnen uit. In deze brochure leest u meer informatie over de risico’s van het gebruik van verschillende medicijnen. Nederlandse Patiënten Consumenten Federatie (NPCF) biedt overzichtelijke kaarten:

  • Veilig medicijngebruik: tips voor cliënten en verzorgenden.
  • Veilig het ziekenhuis in en uit: over het bespreken van medicijnen tijdens een ziekenhuisbezoek. Het is belangrijk dat de behandelend arts goed op de hoogte is welke medicijnen u (op dat moment) gebruikt.

Waar kan ik terecht met vragen over mijn medicijnen?

Betrouwbare informatie over uw eigen geneesmiddelen kunt u het beste halen bij uw eigen arts en apotheker. Zij kennen uw persoonlijke situatie het beste en kunnen u op die manier het beste advies geven. U heeft recht op die informatie, dus schroom niet om uw vragen te stellen. Daarnaast is betrouwbare informatie te vinden via bovenstaande links of bel de Geneesmiddelen-Infolijn via 0800 099 8877 (€ 0,20 per minuut).