Homepagina > Senioren > Voorkom uitdrogen

Het dorstgevoel neemt af. Voorkom uitdrogen!

Het is weer zomer met hopelijk veel zonnige dagen. Maar wist u dat de meeste mensen te weinig vocht drinken, ook als het warm is? Daardoor kunnen ze allerlei ziekteverschijnselen krijgen.

Zeker voor mensen vanaf 65 jaar is het lastig om genoeg te drinken, omdat hun dorstgevoel  afneemt. U hebt dan geen dorst, terwijl uw lichaam wél vocht tekort komt. Daardoor belanden elk jaar veel ouderen in het ziekenhuis met uitdrogingsverschijnselen zoals verwardheid, bloedvatverstoppingen en lage bloeddruk. Dit geeft een grotere kans op vallen en botbreuken. Een vochttekort kan ook leiden tot long- en blaasontstekingen, verstoppingen en geneesmiddelenvergiftiging.

Minimaal 10 glazen water
U kunt dit gemakkelijk voorkomen door elke dag minimaal 2 liter vocht te drinken: zo’n 10 kopjes/glazen.  Is het erg warm, drink dan nog minimaal 1 extra glas en het liefst nog meer. Let op met alcohol: dit onttrekt juist vocht aan uw lichaam. Drinkt u toch alcohol, neem dan extra water ernaast.
 
Handige tips!
Vindt u het lastig om meer te drinken? Gebruik dan eens een flesje water of gebruik een mok of groot glas in plaats van een klein kopje. U zult zien dat u ongemerkt meer drinkt zonder veel moeite! Ook kunt u een drinkherinneringsapparaat gebruiken zoals de Obli van Fresh Idea Factory. GGD West-Brabant  en de Universiteit van Tilburg hebben wetenschappelijk onderzoek gedaan naar de werking van de Obli. En wat bleek? Dit apparaat is zeer effectief om u te helpen genoeg te drinken. Zowel ouderen als professionals zijn er zeer positief over!