Gezondheidsachterstanden
Kernboodschap
In Zuidoost-Brabant worden de risicogroepen voor gezondheidsachterstanden groter. Dit komt onder meer door de vergrijzing, verdere digitalisering en de toename van de bevolking met een migratieachtergrond.
Gelijke kansen op gezondheid voor iedereen
Laag opgeleide mensen leven ruim 4 jaar korter en ruim 14 jaar korter leven in goed ervaren gezondheid dan hoog opgeleiden [CBS]. Naar verwachting neemt het aandeel mensen met ernstig overgewicht tussen hoog- en laagopgeleiden tot 2040 toe. Ook het percentage mensen dat rookt neemt sneller af onder hoger- dan onder lager opgeleiden [RIVM]. Daarbij wordt sociale ongelijkheid mogelijk versterkt door een toenemende ‘digitale kloof’, als gevolg van de voortschrijdende digitalisering [SCP]. Aanvullende beleidsinspanningen zijn dus nodig om doelstellingen rondom het terugdringen van gezondheidsverschillen in 2040 te realiseren.
Inspiratie voor interventies
- Gezinsaanpak laaggeletterdheid in Geldrop-Mierlo voor kinderopvang, bibliotheek en basisschool
- Werkplaats schulden en gezondheid
Lokale partijen gaan aan de slag met een effectieve aanpak van schulden en gezondheidsachterstanden - Gezonde buurten in de gemeente Eindhoven
In de buurt Vlokhoven werken Jantje Beton, IVN Natuureducatie en JOGG vanaf voorjaar 2023 samen met bewoners om een groene en gezonde plek te creëren
Beleid en achtergrondinformatie
Op onze website vind je per gemeente voor het thema gezondheidsachterstanden meer informatie over beleid en achtergrondcijfers. Klik in het kaartje op jouw gemeente.
Terug naar overzicht alle thema’s