Overslaan en naar de inhoud gaan
Cursussen en webinarsGatekeeperstraining

Gatekeeperstraining

In je werk, maar ook privé, kun je wel eens mensen ontmoeten die problemen hebben op het gebied van wonen, school, werk, relaties, gezondheid. Soms zijn die problemen zo intens dat depressieve en zelfs suïcidale gedachten kunnen ontstaan. Niet eenvoudig om dan een gesprek aan te gaan over zelfmoord.

Stel de vraag van je leven

Uit onderzoek weten we dat praten over zelfmoord(gedachten) oplucht en ruimte biedt om andere oplossingen en (professionele) hulp te zoeken. Met een open en eerlijke vraag kan jij het verschil maken; “de vraag van je leven”.

Gatekeeperstraining

Hoe herken je signalen van iemand met suïcidale gedachten? Hoe ga je hierover met iemand in gesprek? Wat kun je zeggen? Wat niet? Hoe verwijs je naar de juiste instanties? Hoe betrek je de omgeving zo goed mogelijk? Deze vragen staan centraal in de suïcidepreventietraining voor gatekeepers, waarin we daadwerkelijk oefenen met deze gespreksvoering.

Wie zijn gatekeepers?

Gatekeepers zijn beroepsmensen die een sleutelrol kunnen vervullen in het begeleiden van mensen met zelfmoordgedachten naar professionele hulp. Zij hebben veel contacten met (kwetsbare) mensen in sectoren als het onderwijs, de zorg en de sociaal economische sector. Denk aan de thuiszorgmedewerker, bewindvoerder, ambulancemedewerker, deurwaarder, echtscheidingsadvocaat, pastoor, politieagent of wijkbeheerder.

Wat leer je?

  • Herkennen van en omgaan met signalen van suïcidaliteit
  • Met concrete handvatten en zonder schroom een gesprek aangaan met wanhopige mensen
  • Verantwoord doorvragen
  • Wanneer en hoe doorverwijzen naar professionele hulp.

Voor wie?

Deze training is alleen voor docenten van  het VO en het MBO.

Kosten

Deze training is gratis voor docenten VO en MBO. Gemeente Eindhoven en Helmond subsidiëren deze training. Daarom krijgen docenten van scholen in Eindhoven en Helmond voorrang.

Aanmelden

Wil je deelnemen? Stuur dan een e-mail naar i.oosterbaan@ggdbzo.nl onder vermelding van naam, school, functie en telefoonnummer (optioneel).  Aanmelden kan tot 29 september 2023.

Deel cursus