Overslaan en naar de inhoud gaan

Ambulancezorg rijdienst

“Ik weet niet goed meer wat er is gebeurd”

Jonas, 47 jaar

“Die auto kwam uit het niets. Het eerste wat ik me herinner is dat ik in de ambulance geschoven werd. Ingesnoerd. Ik kon me niet meer bewegen en daar raakte ik van in paniek. Gelukkig was er een vriendelijke verpleegkundige die me geruststelde en zei: ‘Meneer, u hebt een flinke aanrijding gehad, we gaan goed voor u zorgen. U ligt vast voor de zekerheid.’ Dat stelde me gerust en ik heb het verder maar over me heen laten komen.” 

Mart, 52 jaar – ambulanceverpleegkundige  

“Veel mensen denken bij de ambulance aan sirenes en heftige ongelukken. Dat klopt. Maar er is meer. We hebben verschillende soorten ambulances, die verschillende soorten zorg leveren. Bij een ongeluk als dat van Jonas komt de ambulance die inzetbaar is voor spoedvervoer. Deze wagens hebben alles aan boord om levensreddend te handelen. Dit zijn de ambulances die met sirenes en zwaailichten rijden. Alles gericht op ‘cure’.
Daarnaast verzorgen we ook gepland vervoer. Dit zijn de ambulances die gericht zijn op ‘care’. Hierin vervoeren we mensen die bijvoorbeeld naar het ziekenhuis moeten voor een bestraling, of juist vanuit het ziekenhuis naar een hospice gaan. Deze inwoners hebben vooral baat bij een comfortabele rit, onder toeziend oog van een verpleegkundige.” 

Terug naar overzicht GGD pop-up expo

Lees meer over Ambulancezorg