Gehoorbescherming

Hieronder vind u tips om gehoorschade op uw evenement te voorkomen of te verminderen. 
Wilt u hulp van de GGD? Stuur een mail naar secretariaat-bezondheidsbevordering@ggdbzo.nl om een afspraak te maken.


 

 

Cijfers gehoorschade

Ieder jaar lopen tienduizenden jongeren in Nederland gehoorschade op door vrijetijdslawaai, ongeveer de helft hiervan wordt veroorzaakt tijdens het uitgaan. Ook hard geluid op andere evenementen zoals races en paardensport kan gehoorschade veroorzaken. Uit grootschalig onderzoek van de Nationale Hoorstichting (2012) blijkt dat 84% van de bezoekers van evenementen het volume te hard vond en daardoor pijn kreeg aan het gehoor. Een op de drie bezoekers gaat wel eens eerder weg vanwege een te hoog geluidsniveau. Gehoorschade is onomkeerbaar. Met de juiste maatregelen is het te voorkomen, bijvoorbeeld door de verkoop van oordopjes.


Tips

  • Beperk het geluidsniveau tot ongeveer 92dB(A) en maximaal 103 dB(A). Bij geluidsniveaus hoger dan 92dB(A) is dragen van gehoorbescherming erg belangrijk. Licht uw bezoekers dus voor over de risico’s op gehoorschade en hoe zij gehoorschade kunnen voorkomen. Ga bij kinderen uit van een maximale geluidsbelasting van 88dB(A), dan zijn er geen waarschuwingen en gehoorbescherming nodig.
  • Zorg voor goede informatievoorziening voor bezoekers (kijk ook hieronder bij materialen)
  • Verkoop geschikte en betaalbare oordoppen, bijvoorbeeld bij de tickets, bij de bar of speciale oordopautomaten. Een oordoppenautomaat kunt u huren bij de GGD (secretariaat-gezondheidsbevordering@ggdbzo.nl)
  • Er zijn ook speciale oordoppen en oorkappen met leuke kleurtjes voor kinderen
  • Wissel geluidsniveau af
  • Scherm de geluidsboxen af tot een afstand van ten minste 2 meter tot het publiek
  • Bied uw personeel en vrijwilligers gratis oordopjes aan met muziekfilter. Deze oordopjes gaan niet ten koste van de geluidsbeleving, en zorgen ervoor dat je anderen makkelijker kan verstaan.

Bekijk de flyer van de GGD met tips om gehoorschade te voorkomen en te beperken.

 

Handige links en materialen