Homepagina > Informatie over > Rookvrije omgeving

Rookvrije omgeving

​Samen met gemeenten en andere organisaties maakt GGD Brabant-Zuidoost zich sterk voor een Rookvrije Omgeving. Wij willen de generatie die nu opgroeit beschermen tegen de gevolgen van (mee)roken. Dit kan in een rookvrije omgeving, zonder verleidingen en met goede voorbeelden om zich heen.

 

 

Help de omgeving van kinderen rookvrij te maken

Iedereen kan meehelpen om kinderen in de regio rookvrij te laten opgroeien. Maak uw kinderopvang, sportvereniging, buurthuis, speeltuin of kinderboerderij rookvrij. Er zijn allerlei gratis materialen beschikbaar om u verder te helpen. Kijk hiervoor op rookvrijegeneratie.nl

Laat je inspireren door goede voorbeelden uit onze regio   
Speeltuin de Viking in Geldrop is nu rookvrij. Voorzitter Michael van der Linden vertelt in een interview met de GGD hoe soepel dit proces verlopen is. 

       

Een rookvrije start

Elk kind heeft recht op een rookvrije start. Alle zorgprofessionals – van verloskundige tot jeugdarts – slaan daarvoor de handen ineen. Ze werken samen in de Taskforce Rookvrije Start. Het doel van de Taskforce is dat meer (aanstaande) ouders stoppen met roken en rookvrij blijven. De Taskforce bevordert multidisciplinaire zorg, agendeert het onderwerp en verbetert kennis van professionals en publiek. Zie voor meer informatie rookvrijestart.rokeninfo.nl.

Rookvrij Schoolterrein

Vanaf schooljaar 2020-2021 moeten alle onderwijsterreinen wettelijk rookvrij zijn: het terrein is geheel rookvrij voor alle leerlingen (of studenten), personeel, ouders en bezoekers, zonder uitzonderingen. Bij een rookvrij onderwijsterrein gaat het om de buitenruimte die tot de school- of onderwijslocatie behoort: het school- of onderwijsplein. School- en onderwijsgebouwen zelf zijn al rookvrij. Zie voor meer informatie rookvrijschoolterrein.nl.

Stopondersteuning

Veel rokers willen eigenlijk stoppen met roken, het is immers beter voor (hun) kinderen. De kans dat stoppen lukt, is zeker vier keer groter wanneer je ondersteuning zoekt. Als je daarbij kiest voor een manier die bij jou past, heb je meer kans op succes! Lees hier meer over stopondersteuning. 
Op Puurrookvrij.nl vind je informatie over soorten stopondersteuning, voorbereiden op stoppen, tijdelijke ongemakken en (lichamelijke) voordelen van stoppen met roken. 

Vragen of behoefte aan ondersteuning?

Neem contact op met Marijke de Kroes of Tineke Meeldijk via het secretariaat gezondheidsbevordering: secretariaat-gezondheidsbevordering@ggdbzo.nl.