(Cyber)pesten

Pesten en cyberpesten

Word jij gepest? Lees hier alles over de verschillende soorten pesterijen, wat je kunt doen en waar je terecht kunt met je problemen!

Pesten

Pesten gebeurt op allerlei manieren en overal. Als je geplaagd wordt kun je er vaak wel om lachen, maar pesten is niet leuk. Als je gepest wordt, voel je je vaak erg verdrietig, alleen of bang. Soms word je gepest, omdat je er anders uitziet. Soms pest iemand je omdat iedereen het doet. Wie weet wordt een vriend(in) van je gepest, maar durf je niet te helpen omdat je bang bent dat jij dan de volgende bent. Of heb je zelf hulp nodig, maar durf je er niet om te vragen.

Ben jij de pestkop? Bedenk dan dat het helemaal niet stoer is wat je doet. Misschien lachen je vrienden wanneer jij iemand pest waar zij bij zijn. Maar ze lachen alleen maar omdat dat voor hen veilig voelt, niet omdat het zo cool is wat je doet. Je bezorgt de persoon die je pest heel veel nare momenten. Behandel anderen zoals je zelf ook behandeld wilt worden!

Cyberpesten

Op internet wordt ook veel gepest. Dat noemen we cyberpesten. Cyberpesten betekent pesten via internet of soms via de mobiele telefoon. Er zijn verschillende vormen van cyberpesten. De meest bekende vorm is pesten door iemand uit te schelden of te bedreigen op MSN of via een e-mail. Soms sturen cyberpesters ook virussen naar hun slachtoffer. Ook persoonlijke gegevens van iemand op internet zetten valt onder cyberpesten. Bijvoorbeeld foto’s of filmpjes om iemand te pesten of voor gek te zetten.

De nieuwste vorm van cyberpesten is ´bezemen'. Hierbij worden filmpjes op internet gezet waarin jongens of meisjes uitgemaakt worden voor ´bezem´. Dit is straattaal voor hoer. In de meest extreme gevallen worden telefoonnummers en adressen geplaatst waardoor een slachtoffer gestalkt kan worden.

Zoek je hulp? Heb je vragen?

Chat of mail met de Kindertelefoon of bel gratis (ook met je mobiel) 0800 0432. Chat of mail met Pestweb of bel 0800 2828 280 tijdens schooldagen.