Homepagina > Jongeren > Vaccinaties > Baarmoederhalskanker

Baarmoederhalskanker

Twee meisjes

Baarmoederhalskanker is een ernstige ziekte. Elk jaar krijgen ongeveer 600 vrouwen in Nederland deze ziekte. Ongeveer 200 vrouwen overlijden aan baarmoederhalskanker. Zonder behandeling is de ziekte dodelijk.

De ziekteverwekker

Baarmoederhalskanker krijg je na een infectie met het humaan papillomavirus, kortweg HPV. Veel vrouwen worden in hun leven besmet met dit virus zonder dat ze het merken. Vaak al als tiener of als jonge vrouw. Meestal ruimt het lichaam het virus zelf weer op. Bij sommige vrouwen blijft het langer zitten en kan er later baarmoederhalskanker ontstaan.

Zo kun je het virus oplopen

Het virus wordt meestal door seks overgebracht. Daarbij is het huid op huid contact in de schaamstreek al voldoende. Vanaf de huid kan het virus naar de baarmoeder gaan.

Voorkom besmetting

Door de inenting kun je jezelf beschermen tegen een infectie met het HPV-virus. De kans op het krijgen van baarmoederhalskanker wordt kleiner. Inenten heeft het meeste zin bij meisjes die nog geen seks hebben gehad.

Goede bescherming

De inenting tegen baarmoederhalskanker geeft een goede bescherming tegen twee veel voorkomende typen van het HPV-virus. Daarmee kan 70 procent van alle gevallen van baarmoederhalskanker worden voorkomen. Er blijft dus een kans dat na vaccinatie toch baarmoederhalskanker ontstaat door een type hpv-virus waar het vaccin niet tegen beschermt. Die kans is wel kleiner dan wanneer je niet ingeënt bent.