Homepagina > Partners > Artsen > Infectieziekten > Voedselinfectie

Voedselinfectie

Voor zover vastgesteld bij twee of meer patiënten met een onderlinge relatie wijzend op voedsel als bron.

Voedselinfectie veroorzaakt meestal, maar niet uitsluitend, gastro-enteritis. Bij een voedselinfectie bij twee of meer patiënten met een onderlinge relatie wijzend op voedsel als bron is het nodig om potentieel besmette voedselbronnen op te sporen en uit de handel te nemen. De onderlinge relatie kan blijken uit een vergelijkbaar klinisch beeld, opvallende overeenkomst in tijdstip van ziekte, dezelfde verwekker of hetzelfde subtype. Het gaat om meerdere verwekkers: Salmonella, Campylobacter of norovirus, maar ook minder frequent voorkomende verwekkers zoals Giardia, Clostridium perfringens, Staphylococcus aureus, Bacillus cereus etc.

Verwekkers ​ Diverse​
Groep​ B2​
Jaar van invoering meldingsplicht​ 1975​
Welke patiënt moet u melden​ Gemeld dient te worden wanneer er sprake is van twee of meer patiënten met dezelfde ziekteverschijnselen of verwekkers en een onderlinge epidemiologische of microbiologische relatie wijzend op voedsel als bron.​