Homepagina > Partners > Kinderopvang > Kindercentra & infectiezieken

Kindercentra & infectiezieken

​​​Wanneer er een ongewoon aantal kinderen en/of medewerkers met een bepaalde ziekte in een kindercentrum komen moet dit volgens de Wet publieke gezondheid artikel 26 gemeld worden bij de GGD.

Neem contact op met de GGD bij:

  • Diarree: melden indien meer dan een derde deel van de groep in één week klachten heeft
  • Geelzucht: melden bij één geval
  • Huiduitslag (vlekjes): melden bij twee of meer gevallen binnen twee weken in dezelfde groep
  • Schurft: melden bij drie gevallen in dezelfde groep
  • Andere ernstige aandoeningen van vermoedelijk infectieuze aard: denk hierbij aan meerdere gevallen van bijvoorbeeld longontsteking of hersenvliesontsteking in korte tijd.

In de KIDDI app kunt u eenvoudig informatie vinden over infectieziekten, wat te moeten doen, wanneer te melden en hygiënerichtlijnen. Beschikbaar voor IOS en Android.

Deurbriefjes
Als professional wordt u regelmatig geconfronteerd met kinderen met een infectieziekte. Dit levert vaak vragen op zoals; ‘Mag het kind naar het kinderdagverblijf komen’ of ‘ Welke maatregelen kunnen ouders nemen?’ De GGD heeft deurbriefjes ontwikkeld om ouders te informeren over de meest voorkomende infectieziekten in de kinderopvang. Deze kunt u op de deur hangen wanneer een infectieziekte heerst.

Voordat u het deurbriefje wilt gebruiken kunt u het beste eerst contact opnemen met de GGD Brabant-Zuidoost: 088 0031 333. Dit in verband met de meldingsplicht infectieziekten. Daarnaast adviseren en ondersteunen wij u graag bij uw vragen over infectieziekten.