Homepagina > Informatie over > TBC > In contact geweest met tbc

In contact geweest met tbc

​De GGD start een contactonderzoek wanneer een patiënt een besmettelijke vorm van tuberculose heeft. We willen mensen die mogelijk geïnfecteerd zijn met de tuberculosebacterie zo vroeg mogelijk opsporen en behandelen.

Wie onderzoeken we?
We onderzoeken eerst de mensen die regelmatig en voor langere tijd contact hebben gehad met de patiënt. Wanneer blijkt dat deze personen geïnfecteerd zijn met de tuberculosebacterie, breiden we het onderzoek uit naar mensen die minder contact hebben gehad.

Samen met de patiënt, stelt de verpleegkundige van de GGD een lijst op met namen van mensen met wie recent contact is geweest. Dit kunnen contacten zijn in het gezin, vrienden, werk, school, sportclubs enzovoort. De verpleegkundige gaat vertrouwelijk om met de informatie.

Voor wie is onderzoek vooral belangrijk?
Bij mensen met een verminderde afweer kan de ziekte tuberculose zich sneller ontwikkelen. Neem daarom altijd contact op met de afdeling tuberculosebestrijding van de GGD als u:

 • klachten hebt die passen bij tuberculose: hoesten, nachtzweten, afvallen.
 • door een ziekte of door het gebruik van medicijnen een verminderde weerstand heeft.
 • kinderen jonger dan vijf jaar heeft die contact hebben gehad met de patiënt.
 • denkt dat u onderzocht moet worden maar geen oproep voor onderzoek heeft ontvangen.

Pas acht weken na het laatste contact met een tuberculose patiënt kan een infectie met de tuberculosebacterie betrouwbaar worden aangetoond.
Wanneer de patiënt al langere tijd hoestklachten heeft en mogelijk besmettelijk is, worden naaste contacten (zoals bijvoorbeeld gezinsleden) eerder voor een eerste onderzoek uitgenodigd. Dit kan dus betekenen dat het onderzoek bij hen twee keer uitgevoerd wordt.

Hoe vindt onderzoek plaats?
De onderzoeken zijn niet gevaarlijk, ook niet bij kinderen of als u zwanger bent. Het onderzoek kan op verschillende manieren worden uitgevoerd:

 • Tuberculinehuidtest (Mantoux)
  De tuberculinehuidtest kan een infectie met de tuberculosebacterie aantonen. Bij deze test spuiten we in de huid van de linker onderarm een kleine hoeveelheid vloeistof met tuberculose-eiwitten in. De test wordt twee tot drie dagen later beoordeeld.
 • Bloedonderzoek (IGRA)
  Hierbij nemen we bloed af dat in het laboratorium wordt onderzocht op de aanwezigheid van afweerstoffen tegen tuberculose.
 • Röntgenfoto van de longen (X-thorax)
  De röntgenfoto kan ontstekingen of vocht in de longen aantonen. Dat kan passen bij longtuberculose.

Moet ik hiervoor betalen?
Contactonderzoek is gratis. Als vervolgonderzoek noodzakelijk is dan zijn daar kosten aan verbonden.