Homepagina > Partners > Artsen > Reizigerszorg

Reizigerszorg

Uit een onderzoek verricht op Schiphol onder Nederlandse reizigers blijkt dat ongeveer 29% van de ondervraagde reizigers niet of onvoldoende beschermd naar (sub)tropische bestemmingen afreist.

Met name reizigers naar bestemmingen zoals Turkije, Marokko, Tunesië en Egypte zijn onvoldoende beschermd. Ziekten als hepatitis A komen hier echter nog geregeld voor. Reizigers kunnen dus makkelijk de ziekte mee terugbrengen naar Nederland. Dit geldt ook voor andere tropische ziekten zoals malaria.

De GGD als kenniscentrum

De GGD is al tientallen jaren gespecialiseerd in het adviseren en vaccineren van reizigers naar de (sub)tropen. Met een team van artsen, verpleegkundigen, telefonistes en secretaresse, adviseren en vaccineren wij jaarlijks een groot aantal reizigers. De medewerkers van team Reizigerszorg worden opgeleid en volgen jaarlijks bijscholing (zowel intern als extern). Hierdoor voldoet de GGD aan de kwaliteitseisen die het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering (LCR) stelt.

De basis voor de advisering is het landelijke protocol van het LCR. Afhankelijk van bestemming, persoonlijke gezondheid en reis- en verblijfsomstandigheden van de reiziger kan de adviseur toch een advies geven dat enigszins afwijkt van een advies dat een andere reiziger met een vergelijkbare of zelfs dezelfde reisbestemming krijgt. Het blijven adviezen op maat. De cliënt ontvangt op het spreekuur meteen de benodigde vaccinaties en indien nodig een recept voor malariatabletten en/of tabletten tegen hoogteziekte. De voorlichting wordt gegeven via de folder: reizen in de (sub) tropen, een landelijke uitgave die jaarlijks wordt herzien. De folder is voor de reiziger een handig naslagwerk.

De GGD neemt deel aan landelijke overleggen rondom reizigerszorg en is dus goed op de hoogte van de meest recente ontwikkelingen.

Partners

Team Reizigerszorg onderhoudt goede contacten en maakt afspraken met relevante partners zoals reisbureaus, trombosediensten, ziekenhuizen, toeziend houdend apotheker en leveranciers. Dit alles om de zorg voor de reiziger zo optimaal mogelijk te laten zijn.

Doorverwijzen

U kunt uw patiënten voor het maken van een afspraak verwijzen naar de informatie over Reizigerszorg op onze website of laten bellen met: 088 0031 500.