Homepagina > Informatie over > Ambulancezorg > Typen ambulancezorg

Typen ambulancezorg

In onze regio rijden 28 ambulances rond. Er wordt onderscheid gemaakt in verschillende soorten van vervoer.

Spoedvervoer
De ambulance die u waarschijnlijk het meest ziet, is de spoedambulance. Deze auto beschikt over alle noodzakelijke materialen en apparatuur om spoedeisende zorg te verlenen. Deze ambulance wordt bemand door een ambulanceverpleegkundige en een ambulancechauffeur. Het woord ´spoed´ zegt het al; bij hoog complexe zorg wordt de spoedambulance ingezet. Denk hierbij aan hulpverlening bij een ernstig ongeluk of bij een reanimatie.

Zorgambulance
De zorgambulance wordt ingezet voor het vervoer van patiënten die geen acute medische zorg nodig hebben. Het gaat meestal om vervoer op afspraak, bijvoorbeeld patiënten die van het ziekenhuis naar huis vervoerd moeten worden. De zorgambulance wordt bemand door een zorgambulanceverpleegkundige en een zorgambulancechauffeur.

Rapid Responders
Naast de zorgambulances en spoedambulances, rijden er in onze regio ook rapid responders rond. De rapid responder is uitgerust met alle benodigde apparatuur om spoedeisende zorg te verlenen. Maar de rapid responder kan geen personen vervoeren en beschikt dus niet over een brancard. De rapid responders zijn wendbaarder dan de reguliere ambulances en daardoor vaak eerder ter plaatse om eerste hulp te verlenen. De rapid responder wordt bemand door een ambulanceverpleegkundige.

Mobiel medisch team (traumahelikopter)
Naast de bovenstaande ambulances hebben we in Nederland ook traumahelikopters. De traumahelikopters zijn in Groningen, Amsterdam, Nijmegen en Rotterdam gevestigd en zijn gekoppeld aan een traumacentrum. De traumahelikopters worden bemand door een gespecialiseerde arts, een gespecialiseerde verpleegkundige en een piloot.