Overslaan en naar de inhoud gaan
Publicatiedatum: 03-06-2021 om 09:54 uur
Laatste update: 20-05-2022 om 13:29 uur

Rol GGD bij een crisis of ramp

Bij de bestrijding van een ramp of crisis heeft de GGD de wettelijke verantwoordelijkheid voor de publieke gezondheid, zowel tijdens de crisis als in de periode daarna. GGD Brabant-Zuidoost voert bijvoorbeeld Ambulancezorg uit, als onderdeel van de acute zorgketen tijdens een crisis. Daarnaast doet de GGD dit wanneer een  gebeurtenis gevaar oplevert voor de publieke gezondheid van groepen inwoners of hulpverleners.

Wij zijn actief op de volgende gebieden: 

  • Infectieziektebestrijding 
  • Medische Milieukunde 
  • Coördinatie van de Psychosociale Hulp 
  • Gezondheidsonderzoek bij Rampen 

Gaat het om een ramp of gebeurtenis met psychische gevolgen? Schakel rechtstreeks het coördinatieteam voor Psychosociale Hulp (PSH) van de GGD Brabant-Zuidoost in. Wij zijn 24 uur per dag telefonisch bereikbaar voor professionals.

Samenwerking

Bij een grote ramp of crisis werkt de GGD Brabant-Zuidoost nauw samen met de Veiligheidsregio en de GHOR (Geneeskundige Hulpverleningsorganisatie in de regio), die de geneeskundige hulpverlening tijdens een ramp coördineert. Daarnaast werkt de GGD binnen de regio nauw samen met de getroffen gemeente(n). Of met de Rijksoverheid als de crisis over een groter gebied gaat dan de eigen regio. Als een incident binnen een bepaalde gemeente speelt, werkt de GGD nauw samen met lokale partners. 

Alarmering GGD

Bij rampen of ingrijpende gebeurtenissen met acute dreiging voor de publieke gezondheid van inwoners of professionals, kunnen professionals bellen naar 112 (Meldkamer Ambulancezorg). Dit geldt ook als je snel een ambulance nodig hebt. De Meldkamer Ambulancezorg alarmeert de GGD.