Overslaan en naar de inhoud gaan
InwonersAmbulancezorgMeld je aan als burgerhulpverlener
Publicatiedatum: 17-08-2021 om 12:15 uur
Laatste update: 08-02-2024 om 8:16 uur

Meld je aan als burgerhulpverlener

Als burgerhulpverlener kun je levens redden bij jou in de buurt. Reanimatie van een slachtoffer moet zo snel mogelijk starten, het liefst binnen 6 minuten. Belt iemand 112 met het vermoeden van een hartstilstand, dan roept HartslagNu burgerhulpverleners op in de buurt van het slachtoffer. Zij krijgen de opdracht om te gaan reanimeren of om een AED te gebruiken. Zo krijgt het slachtoffer snel de juiste hulp terwijl de ambulance onderweg is.
De ambulancezorg stimuleert aanmelding bij HartslagNu.

Meer weten of aanmelden als burgerhulpverlener? Kijk dan op de website van HartslagNu.

Veelgestelde vragen over Ambulancezorg

 • Ik ben iets kwijtgeraakt, wat nu?

  Als je bent vervoerd met een ambulance geven de ambulancemedewerkers je persoonlijke bezittingen aan jou of aan het personeel van het ziekenhuis of zorginstelling waar je naar toe bent gebracht. Neem als je iets verloren bent altijd eerst contact op met het ziekenhuis of de zorginstelling. Zijn je spullen daar niet? Dan kijken we of ze in de ambulance zijn achtergebleven.

  Neem contact op met Ambulancezorg

 • Hoe snel is de ambulance er?

  De norm is dat bij spoed een ambulance binnen 15 minuten bij de patiënt is. Als er geen direct levensgevaar is maar mogelijke (ernstige) gezondheidsschade dan is de ambulance er in principe binnen een half uur.

 • Welke soorten ambulancezorg zijn er?

  In onze regio kennen wij verschillende vormen van ambulancevervoer: de spoedambulance, de solo-ambulance en het planbaar vervoer.

  • De spoedambulance
   De spoedambulance heeft alle noodzakelijke materialen en apparatuur in de ambulance om spoedeisende zorg te verlenen. De spoedambulance wordt bijvoorbeeld ingezet bij een ernstig ongeluk of een reanimatie.
  • De solo-ambulance
   Soms komt een ambulanceverpleegkundige alleen, namelijk met een solo-ambulance. Deze ambulance kan soms sneller ter plaatse zijn om hulp te verlenen. De auto is compleet uitgerust, maar heeft geen brancard en vervoert dus geen personen.
  • Planbaar vervoer
   Dit is vervoer van patiënten die onderweg zorg nodig hebben, bijvoorbeeld zieke patiënten die naar het ziekenhuis of revalidatiecentrum moeten of na een operatie weer naar huis mogen. Voor sommige vooraf geplande ritten heeft de patiënt onderweg geen uitgebreide zorg nodig. Dan wordt de zorgambulance ingezet om patiënten te begeleiden.