InwonersMijn kind
 • Wat doet de GGD bij tekenen van kindermishandeling?

  Als GGD ondersteunen wij het ouderschap en willen we samen met jou er zorg voor dragen dat jouw kind fijn, gezond en veilig kan opgroeien. Als dit even niet lukt, zijn wij er voor je om mee te denken en te adviseren. Sinds 2013 is de wet Meldcode kindermishandeling en huiselijk geweld van kracht. Hebben wij zorgen over de veiligheid van je kind? Dan zijn wij wettelijk verplicht te werken volgens de stappen van de meldcode.

  Wat kan ik doen bij een vermoeden van kindermishandeling?

  Ben jij bang dat een kind in jouw omgeving wordt mishandeld? Neem dan contact op met Veilig Thuis voor advies en ondersteuning. Als je belt krijg je een medewerker aan de lijn die samen met jou alles op een rij zet, advies geeft en als jouw vragen beantwoord. Ook kijkt hij of zij samen met jou welke hulp er nodig is.

 • Kan ik in het JGZ-portaal ook gegevens zien van mijn kinderen die ouder zijn dan 11 jaar?

  Nee, ons JGZ-portaal is alleen beschikbaar voor kinderen in de leeftijd 0 tot en met 11 jaar.

 • Het lukt me niet om mijn kind toe te voegen in het JGZ-portaal, wat nu?

  Ons JGZ-portaal is alleen beschikbaar voor kinderen jonger dan 12 jaar. Is jouw kind 11 jaar of jonger en kun je hem/haar niet toevoegen?

  1. Controleer of je inlogt op het JGZ-portaal van GGD Brabant-Zuidoost: https://jgzportaal.ggdbzo.nl
  2. Log in met jouw eigen DigiD (niet met het DigiD van je kind)

  Is bovenstaande niet van toepassing? Bel dan met ons op 088 0031 414 op maandag t/m vrijdag van 8.30 tot 17.00 uur.

 • Ik kan niet inloggen op het JGZ-portaal, wat nu?

  1. Controleer of je inlogt op het JGZ-portaal van GGD Brabant-ZuidOost: https://jgzportaal.ggdbzo.nl
  2. Log in met jouw eigen DigiD (niet met het DigiD van je kind)

  Is bovenstaande niet het probleem? Bel dan met ons op 088 0031 414 op maandag t/m vrijdag van 8.30 tot 17.00 uur.

 • Hoe organiseer ik rust, regelmaat, voorspelbaarheid en prikkelproductie?

  Wat is rust, regelmaat, voorspelbaarheid en prikkelreductie?

  Rust staat voor een gezonde afwisseling van slapen en waken. Regelmaat is dezelfde opeenvolging van gebeurtenissen in een vaste volgorde. Ook herhaling is belangrijk. Daarmee bedoelen we dezelfde activiteit doe je op dezelfde plek, zoals spelen in de box en slapen in bed. Regelmaat en herhaling geven voorspelbaarheid. Jouw kind snapt wat je straks gaat doen. En dat geeft een veilig gevoel. Prikkelreductie betekent zorgen dat je jouw baby niet teveel indrukken geeft.

  Hoe doe je dat?

  ✔ Rust, prikkelreductie

  Zorg overdag voor rust door je baby structuur te bieden. Voorkom te veel prikkels.

  Wat zijn prikkels?

  Prikkels zijn indrukken door drukte in huis, zoals andere kinderen die rondom het slapen veel lawaai maken, de radio of de televisie. Hoe minder spanning en opwinding voor het slapen, hoe makkelijker een kind in slaap valt. Zo vind je het misschien leuk om nog even een kiekeboe spelletje te doen vlak voor het slapen. Het kan je baby vrolijk maken, maar het kan ook voor extra prikkels zorgen, waardoor je baby lastiger in slaap valt. Gebruik je soms een telefoon of tablet om je baby rustig te maken? Daarvan kan je baby slechter gaan slapen. Doe dit zo min mogelijk en zeker niet rond het avondeten of bedtijd. Ook een vaste slaapplek geeft rust.

  Wat kun je doen?

  Ruim het huis op en voorkom te harde geluiden van bijvoorbeeld tv, computer, broertjes of zusjes. Je geeft ook rust door zelf rustig te zijn en lief tegen je kind te praten of te zingen.

  ✔ Regelmaat, voorspelbaarheid

  Baby’s houden van herhaling. Een baby ervaart elke dag weer iets nieuws wat hij hoort, ruikt ziet en voelt. Het is dan fijn als er ook dingen zijn die iedere dag hetzelfde gaan, bijvoorbeeld dezelfde gebeurtenis op dezelfde plek. Dit geeft voorspelbaarheid.

  Wat kun je doen?

  Volg een vast patroon (ritueel) bij het naar bed gaan. Doe ook alles in een vaste volgorde als je baby wakker wordt: eerst een schone luier, dan voeden, dan knuffelen of spelen in de box en weer naar bed als hij moe wordt. Als je ergens anders bent, probeer dan zoveel mogelijk hetzelfde patroon te volgen. Vertel anderen ook over deze gewoonten, bijvoorbeeld wanneer je baby bij familie slaapt. Het is voor je kind ook fijn als jij vertelt wat jullie gaan doen.