InwonersLeefstijlRookvrije generatie
Publicatiedatum: 29-06-2021 om 07:55 uur
Laatste update: 09-09-2021 om 11:51 uur

Samen werken aan een Rookvrije Omgeving voor kinderen

De GGD Brabant-Zuidoost maakt zich samen met gemeenten en andere organisaties hard voor een Rookvrije Omgeving. Zo willen wij de generatie die nu opgroeit beschermen tegen de gevolgen van (mee)roken. Dit kan in een rookvrije omgeving, zonder verleidingen en met goede voorbeelden om je heen. We sluiten ons aan bij het doel van de landelijke overheid: in 2040 rookt geen kind meer. En het aantal volwassenen dat rookt is minder dan 5% in Nederland.

Wat doet de GGD?

Wij bieden verenigingen, organisaties en gemeenten advies en ondersteuning in het realiseren van een rookvrije omgeving. Onze ondersteuning bestaat uit: een adviesgesprek aan de hand van een stappenplan van de rookvrije generatie, een ervaringsdeskundige meenemen en webinars en workshops organiseren samen met de GGD Academy en TeamFIT.

Help de omgeving van kinderen rookvrij te maken

Iedereen kan meehelpen om kinderen in onze regio rookvrij te laten opgroeien. Maak jouw kinderopvang, sportvereniging, buurthuis, speeltuin of kinderboerderij rookvrij. Er zijn allerlei gratis materialen beschikbaar om je verder te helpen. Kijk hiervoor op rookvrijegeneratie.nl.

Laat je inspireren door goede voorbeelden uit onze regio

 • Waar kun je terecht als je wilt stoppen met roken?

  Er zijn verschillende mogelijkheden als je wilt stoppen met roken. 

  • Praat erover met je huisarts.
  • Je kunt de gratis  landelijke Stoplijn bellen via 0800-1995 voor advies en informatie. ​
  • Op Puurrookvrij.nl vind je informatie over stoppen met roken: soorten stopondersteuning, voorbereiden op stoppen, tijdelijke ongemakken en (lichamelijke) voordelen van stoppen met roken.
  • Op Ikstopnu.nl vind je informatie waar je je aan kunt melden voor persoonlijke begeleiding, telefonische coaching, groepstraining en online hulp.

  Voor regionale informatie en een korte samenvatting klik hier:

  Vergoeding
  Professionele begeleiding bij stoppen met roken wordt één keer per kalenderjaar vergoed vanuit je basisverzekering. Zorgverzekeraars mogen geen eigen risico meer in rekening brengen.
  Let op: afhankelijk van de zorgverzekering is een verwijzing van je huisarts of specialist noodzakelijk. Daarnaast zijn medicijnen en nicotinevervangers niet altijd gratis. Neem daarom eerst contact op met je zorgverzekeraar.