Overslaan en naar de inhoud gaan
InwonersMantelzorgondersteuning
InwonersMantelzorgondersteuning

Mantelzorgondersteuning

Je bent mantelzorger als je langere tijd intensief zorgt voor iemand in je omgeving. Zeker voor huisgenoten geldt dat mantelzorg meer is dan de gebruikelijke zorg die je elkaar geeft. Mantelzorg overkomt je. De vaak onzichtbare maar onmisbare zorg die je als mantelzorg geeft, kan best een zware belasting zijn. Wij helpen je om de mantelzorg goed vol te houden.
Wat is mantelzorg precies?

Vaak spreken we van mantelzorg als je meer dan 3 maanden lang meer dan 8 uur per week vrijwillig en onbetaald voor iemand zorgt. Twijfel je of jij mantelzorger bent? Vul deze test in

Ervaar jij de mantelzorg als een zware belasting?

Ineens komt er veel op je af. Je hebt kennis nodig van de ziekte of handicap, maar misschien ook praktische vaardigheden voor de verzorging. Je gaat veel zaken regelen voor de ander en biedt een luisterend oor als dat nodig is. Die veelzijdigheid van mantelzorg vraagt om toewijding, geduld en doorzettingsvermogen. De zorg voor een dierbare geeft zingeving en voldoening, is onmisbaar, maar vaak ook intensief. Mantelzorg vraagt veel tijd en energie. Zeker in combinatie met je werk, school, gezin en je sociale netwerk kan mantelzorg een enorme impact op je leven hebben.

Iedere gemeente geeft mantelzorgers ondersteuning

De ondersteuning voor mantelzorgers regelen gemeenten via de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo). Voor meer informatie hierover kun je terecht bij je gemeentelijk loket. De meeste gemeenten bieden ook een steunpunt mantelzorg. Bij het steunpunt kun je terecht voor informatie en ondersteuning voor mantelzorgers. Hierbij kun je denken aan:

  • Informatie
  • Advies en begeleiding
  • Emotionele ondersteuning
  • Educatieve ondersteuning
  • Praktische en materiele ondersteuning
  • Respijtzorg (vervangende hulp)
  • Financiële tegemoetkomingen
  • Belangenbehartiging.

Kijk hiervoor op de website van je gemeente of van de welzijnsorganisatie in jouw gemeente.

Steunpunt Mantelzorg Verlicht is er voor mantelzorgers in Eindhoven en Valkenswaard

GGD Brabant-Zuidoost verzorgt het steunpunt mantelzorg voor de gemeenten Eindhoven en Valkenswaard. Woon je in een van deze gemeenten of verzorg je hier iemand? Het Steunpunt Mantelzorg Verlicht van GGD BZO helpt je je weg te vinden in de zorg. We bieden praktische en emotionele ondersteuning om ervoor te zorgen dat jij de mantelzorg goed volhoudt.