Overslaan en naar de inhoud gaan
InwonersBlogEen dag bij de Forensisch team toppers

Een dag bij de Forensisch team toppers

Dit keer ben ik niet mee op op pad met een forensisch arts of forensisch verpleegkundige, maar ben ik op kantoor. En wil ik graag onze twee Forensische team toppers belichten. Beide dames staan niet graag in de belangstelling, maar via deze weg wil ik hen laten weten dat ze ontzettend belangrijk zijn. Ze zijn cruciaal als het gaat om het verbeteren van de werkprocessen én het zorgen voor verbinding binnen het team.

Sandra ( team secretaresse) en Melissa ( procesondersteuner) noem ik onze team toppers. Zonder goede ondersteuning geen team, geen lopend proces en geen samenwerking. Op regelmatige basis zit ik naast één van hen). Sandra zit op de Witte Dame bij GGD Brabant-Zuidoost in Eindhoven en Melissa heeft haar plek gevonden op kantoor bij GGD Hart voor Brabant in Den Bosch.

Wat is hun rol in het team?

 • Ze zijn naast de informatie die het Klant Contact Centrum (KCC) kan verstrekken het eerste aanspreekpunt voor de forensische geneeskunde.
 • Ze verzorgen dagelijks de afhandeling van euthanasie dossiers die naar de Regionale Toetsingscommissie Euthanasie (RTE) moeten.
 • Ze zetten de aanvragen voor euthanasie klaar in het forensische systeem, net zoals het uitstel voor begraven en/of medical statement voor vervoer naar buitenland van overledenen.
 • Ze zorgen ervoor dat onze artsen en verpleegkundigen voorzien zijn van de juiste uitrusting.
 • Zorgen dat er notulen gemaakt worden van overleggen waar dit gewenst is.
 • Ze zorgen ervoor dat de betalingen goed verlopen voor zowel de salarissen als facturen die naar opdrachtgevers moeten.
 • Ze maken de dienstroosters en plannen afspraken.
 • Ze beheren de teamomgeving, houden structuur, ruimen puin en werken samen.
 • Ze doen zoveel meer, maar ze zijn vooral ook mijn geheugen en geweten.

Bij een afdeling waarvan de medewerkers niet op regelmatige basis op kantoor zijn, zorgen deze collega’s voor het ‘thuis’ gevoel. Sandra en Melissa zijn de stabiele factoren, de gezichten en uithangborden van het team Forensische Geneeskunde. Het communiceren met deze toppers gaat via teams chat, whats’s app en e-mai maar bovenal mondeling.

Verbeteren

Het afgelopen jaar hebben we procesverbeteringen aangebracht:

 • Euthanasie aanvragen kunnen digitaal verwerkt worden.
 • Huisartsen worden indien mogelijk geïnformeerd per brief als de forensische arts ze niet heeft kunnen bereiken  (niet iedere inwoner van Nederland heeft een huisarts, niet iedere lijkschouw vindt plaats in de gemeente waar de client woont/ werkt en de huisarts is verkeerd).

Wekelijks hebben we overleg om te bekijken waar we weer een verbetering kunnen aanbrengen. Hierdoor kunnen we grote en kleine stappen zetten.

Wat is nou volgens de definitie een topper?

Iemand die, of iets dat, heel goed is en waarvoor veel belangstelling is. Er bestaat geen twijfel: Sandra en Melissa verdienen de titel ‘Topper’!

Wil je nog meer weten van hen? Mail ze dan op ons gezamenlijke mailadres: forensisch-brabantoost@ggdbzo.nl

Deel het artikel