Corona stopt bij jou
Homepagina > Corona stopt bij jou

Corona stopt bij jou!

​Het aantal besmettingen met corona stijgt sterk, ook in onze regio. Daarom is en blijft het volgen van de regels heel belangrijk. Voor iedereen, van jong tot oud, geldt: volg de regels, voor jezelf en voor elkaar. Houd vol. Want corona stopt bij jou! Alleen zo krijgen we samen corona onder controle.

Verschillende namen voor corona
Corona, COVID-19 en SARS-CoV-2 zijn verschillende namen voor het zelfde virus waar we nu last van hebben. Je leest hier meer uitleg over coronawoorden.

Basisregels

Wat kun jij doen om corona te stoppen? Wat zijn de belangrijkste basisregels? Dat lees je in de speciale huis-aan-huisfolder. Het dragen van een mondkapje in een gebouw waar veel mensen zijn valt sinds kort ook onder de basisregels en wordt dringend geadviseerd. Meer weten over de laatste adviezen? Lees deze dan hier.


Waarom is handen wassen met zeep zo belangrijk?
Mensen raken vaak hun eigen gezicht aan. Als je het coronavirus aan je handen hebt, kun je jezelf er mee besmetten. Het coronavirus heeft een beschermlaagje van vet. Je lost dit vet op als je je handen met zeep wast. Dan gaat het virus dood.Wat is quarantaine?      

Als je dicht bij bent geweest met iemand die corona heeft, moet je in quarantaine. Je blijft dan thuis en er mag niemand op bezoek komen. Als je met mensen samenwoont, blijf je ook 1,5 meter uit elkaar. Je eet bijvoorbeeld niet aan dezelfde tafel, zit niet op dezelfde bank en slaapt niet in dezelfde kamer.


Waarom ga je in quarantaine?

Misschien heb je corona. Of dat zo is, weet je niet meteen. Voor de zekerheid ga je daarom in quarantaine. Dan kun je corona niet doorgeven aan andere mensen.

Hoe lang duurt de quarantaine?
Als je besmet bent, kan het wel 14 dagen duren voor je ziek wordt. Zolang moet je afwachten. De GGD rekent uit hoe lang de quarantaine nog duurt.

Testen tijdens de quarantaine; hoe zit dat nu?
Als je tijdens de quarantaine een of meer klachten krijgt moet je je laten testen:
-    Je hebt corona: je blijft thuis. De GGD vertelt je wanneer je weer naar buiten mag.
    Je hebt nu geen corona: je kunt nog steeds ziek worden! Maak dus je quarantaine af.

Meer uitleg over de regels voor testen en quarantaine. Klik hier

Wat betekent dat testresultaat dan?
Als je het coronavirus in je lichaam hebt, ben je besmet. Maar een test kan het virus pas zien als je er ziek van bent geworden. Dat kan tot 14 dagen duren. Je kunt bijvoorbeeld na 7 dagen een test laten doen zonder dat er corona gevonden wordt. In de week er na kun je toch nog corona krijgen. Daarom is het zo belangrijk om de quarantaine af te maken en te testen bij klachten.