Overslaan en naar de inhoud gaan
InwonersGGD onderzoekGROZzerdammen in regio Zuidoost-Brabant

GROZzerdammen in regio Zuidoost-Brabant

Het zorgstelsel in Nederland staat onder druk. De zorg wordt te duur en er is niet genoeg personeel. Ondanks de goede gezondheidszorg gaan mensen zich niet gezonder voelen en nemen de gezondheidsverschillen verder toe. Dit vraagt om een andere kijk op gezondheid, gezondheidszorg en welzijn. Er zijn ingrijpende en duurzame veranderingen nodig binnen het zorgstelsel, de samenleving en de financiering van zorg. GROZ is het anagram van ‘zorg’, een letterlijke en figuurlijke omkering van de zorg. Niet langer staat de Z van ziekte en zorg voorop, maar de G van gezondheid, gedrag en geluk.

Achtse Barrier

In de regio Zuidoost-Brabant is zo’n GROZzerdam te vinden in de Eindhovense wijk de Achtse Barrier. Hier werken bewoners(organisaties), welzijn, eerstelijns zorg en scholen nauw met elkaar samen om er samen een vitale wijk van te maken. Er is onder meer een digitaal Buurtplein, een (digitale) vitaliteitsmarkt en tal van activiteiten voor ouderen, kwetsbare mensen en jongeren. Naar aanleiding van dit succesvolle voorbeeld in de Achtse Barrier worden de komende tijd ook op andere plekken in onze regio GROZzerdammen opgestart. Onder meer in Son en Breugel en in de Eindhovense wijken Tongelre en Woensel Oost.

Monitoring

GGD Brabant-Zuidoost voert de monitoring uit voor deze GROZzerdammen waarbij het meten en inzichtelijk maken van de resultaten van alle inspanningen centraal staat. Door de monitoring kan onder meer in beeld worden gebracht wat iets oplevert, wat goed en minder goed gaat en waar nog bijsturing nodig is om bepaalde doelen te kunnen bereiken. In de Achtse Barrier wordt daarnaast ook nog een Social Return On Investment (SROI) uitgevoerd waarbij specifiek wordt gekeken naar het effect van de activiteiten op het welzijn van de wijk.

Meer informatie?

Voor meer informatie kun je terecht bij  Didi de Gouw: d.de.gouw@ggdbzo.nl of Kim Ensinck: k.ensinck@ggdbzo.nl.