Overslaan en naar de inhoud gaan
InwonersGGD onderzoekExtra Gezondheidsmonitor Volwassenen en Ouderen gestart

Extra Gezondheidsmonitor Volwassenen en Ouderen gestart

Rond 20 september 2022 hebben 57.000 18-plussers in Zuidoost-Brabant een uitnodiging gehad voor de Corona Gezondheidsmonitor. Het doel van deze tussentijdse monitor, twee jaar na de reguliere monitor, is om in beeld te krijgen wat de impact is (geweest) van de coronacrisis op de gezondheid van onze inwoners. Het onderzoek wordt tegelijkertijd uitgevoerd in alle GGD-regio’s in Nederland, in samenwerking met GGD GHOR Nederland, het CBS en het RIVM.

Grote variatie aan onderwerpen

De vragenlijst gaat over lichamelijke gezondheid, mentale gezondheid, leefstijl, sociale omgeving, uitgestelde zorg en ingrijpende gebeurtenissen in coronatijd.  Daarnaast zijn er extra vragen opgenomen over de woonomgeving. Daarvoor is gekozen omdat een gezonde leefomgeving – een groene en rustige omgeving die uitnodigt tot ontmoeten, bewegen en recreëren – van belang is bij preventie en herstel van ziekten zoals COVID-19. Zie de voorbeeld vragenlijst.

Hoe meer deelnemers hoe duidelijker de resultaten

Uitgenodigde inwoners kunnen de vragenlijst online invullen. Er bestaat echter ook de mogelijkheid om, na de eerste of eventueel tweede herinnering, de vragenlijst op papier in te vullen. Ook wordt de vragenlijst in het Engels aangeboden. We hopen dat zoveel mogelijk mensen mee willen doen. In de eerste week van het onderzoek hebben al 7.000 mensen de vragenlijst ingevuld.

Van dataverzameling tot publicatie

De dataverzameling loopt tot 15 december. Daarna worden de resultaten door GGD GHOR Nederland, het CBS en het RIVM samengevoegd tot één landelijk databestand. De resultaten – op landelijk, regionaal en gemeentelijk niveau – zullen naar verwachting in juni 2023 gepubliceerd worden.

Meer weten?

Bij vragen over dit onderzoek kunt u contact opnemen met onderzoeker Anke van Gestel,  a.van.gestel@ggdbzo.nl.