Overslaan en naar de inhoud gaan

Infectieziektebestrijding: technische hygiënezorg

“Nooit over nagedacht dat ik hier een infectie kan oplopen”

Liselotte, 26 jaar

“Zo hee, ik heb hier lang over nagedacht hoor. Ik wilde altijd al een tatoeage. Maar ik was nog op zoek naar een goed verhaal. En dat kwam vlak voor mijn opa overleed. Hij schreef deze boodschap voor me op. En toen wist ik meteen: dit wil ik voor de rest van mijn leven bij me dragen. En dus ben ik op zoek gegaan naar een tatoeëerder. Spannend hoor. Maarre … alles is toch wel hygiënisch hier? Ik zie die naalden en heb er eigenlijk nooit over nagedacht dat ik hier wel eens een infectie kan oplopen. Shit. Dat had ik vooraf uit moeten zoeken …” 

Marian, 43 jaar – technische hygiënezorg  

“Veel mensen besteden uren tijd aan het uitzoeken van een tattoo. Wij, team technische hygiënezorg, besteden uren tijd aan de hygiëne in allerlei werkterreinen, zoals bij tattooshops die een nieuwe vergunning aanvragen. Tatoeëren is een kunst, onze kunst is het om uitbraken/infecties te voorkomen. In ons werk bezoeken we allerlei locaties in de regio. Denk aan scholen, sauna’s, seksbedrijven, gemeenschapshuizen, sportlocaties of opvanglocaties van vluchtelingen.
Als we naar een locatie gaan, brengen we eerst de infectierisico’s in kaart. We gaan na waar een verhoogd risico bestaat op verspreiding van ziekmakende bacteriën en virussen. Die kennis delen we vervolgens met de ondernemers en instellingen. Op die manier kunnen zij preventieve maatregelen treffen. Ook beantwoorden we hun vragen. Zoals laatst bij de noodopvang van vluchtelingen waar medewerkers vragen hadden over hygiëne. Wij hebben duidelijke informatie gegeven, zodat ze goed weten wat ze zélf kunnen doen om problemen te voorkomen.”

Terug naar overzicht GGD pop-up expo

Lees meer over Technische hygiënezorg