Soa spreekuur

​Beste klant,

In verband met de coronacrisis is onze dienstverlening tijdelijk aangepast:

Heb je een officiële partnerwaarschuwing (een code met een waarschuwing via www.partnerwaarschuwing.nl), soa-gerelateerde klachten of ben je een sekswerker? Bel dan 088 0031 569. Wij zijn bereikbaar van maandag t/m donderdag tussen 9.00 uur en 11.00 uur. Voor overige vragen kunt u gebruik maken van de Advies.chat.

We hebben helaas niet genoeg ruimte om alle aanvragen te kunnen behandelen. Seksuele Gezondheid heeft een financieel aanvullende regeling op de huisarts. Dit betekent niet dat iedereen recht heeft op kosteloos soa onderzoek. Je kunt altijd een afspraak maken bij je huisarts. 

Wil je liever anoniem blijven? Bestel dan een soa-zelftest. Deze test doe je zelf thuis en stuur je op naar een laboratorium. Doe vooraf de Advies.chat van Soa Aids Nederland zodat je weet welke testen je moet bestellen. Niet alle thuistesten zijn even betrouwbaar. Wij raden je daarom de volgende testen aan:

Wij hopen medio september 2020 weer te kunnen starten met onze reguliere dienstverlening. ​

Ik heb soa-klachten, wat nu?

Het is belangrijk dat je zo snel mogelijk geholpen wordt. Je kunt telefonisch contact opnemen via 088 0031 569. We zijn bereikbaar van maandag t/m donderdag tussen 9.00 en 11.00 uur. 

Je wordt te woord gestaan door een verpleegkundige die met enkele vragen bepaalt op welke termijn jij geholpen kan worden.

Hoe gaat een soa-test in zijn werk?
Een arts, verpleegkundige of doktersassistent stelt vragen over jouw situatie. Bijvoorbeeld of je klachten hebt en waarom je een test laat doen.

Bij mannen wordt urine gebruikt voor het soa-onderzoek. Vrouwen krijgen of maken zelf een uitstrijkje. Soms is er een lichamelijk onderzoek nodig en/of nemen we bloed af.

De uitslag krijg je meestal binnen 10 dagen telefonisch, per sms of via e-mail. Is er een behandeling nodig? Dan krijg je een afspraak op de GGD, meestal voor een antibioticakuur.

Ik ben ongesteld tijdens de soa-test

Ben jij op het moment van de test ongesteld? Ook wanneer je menstrueert kan de afspraak voor de soa-test gewoon doorgaan. Dit heeft geen invloed op de uitslag van de soa-test.

Hoe duur is een soa-test?
Kom je in aanmerking voor een soa-test bij de GGD? Dan is deze gratis.
We hebben helaas niet voldoende plek voor iedereen. Het kan zijn dat we je naar de huisarts verwijzen. Hoeveel geld het bij de huisarts kost, ligt aan een aantal factoren. Een enkelvoudige chlamydia-test is bijvoorbeeld goedkoper dan meerdere dure soa-testen. Ook speelt je zorgverzekering en je eigen risico een rol. Vraag je huisarts naar de tarieven.​​