Veilig vrijen

Condoom

Veilig vrijen betekent het voorkomen van seksueel overdraagbare aandoeningen (soa) én een zwangerschap. Een soa kun je ongemerkt krijgen en ongemerkt doorgeven aan een ander. Als je veilig vrijt, is de kans om een soa op te lopen klein.Veilig vrijen doe je als je: 

  • bij vaginale geslachtsgemeenschap (penis in de vagina) een goedgekeurd condoom gebruikt
  • bij anale geslachtsgemeenschap (penis in de anus) een goedgekeurd condoom met extra veel glijmiddel gebruikt
  • seksueel contact hebt met één vaste partner, die zelf ook nooit met een andere partner vrijt en geen soa heeft
  • elkaar streelt, tongzoent, kust, knuffelt, masseert, jezelf bevredigt of elkaar met de hand bevredigt.

Hoe voorkom je zwangerschap?

Er zijn verschillende voorbehoedsmiddelen om een zwangerschap te voorkomen. Je kunt een condoom gebruiken, de pil of een spiraaltje. Welke anticonceptiemethode het best bij jou past is heel persoonlijk. Het hangt af van je levensstijl en kan daarom alleen door jou worden uitgekozen, eventueel in overleg met een professional. Je kunt hiervoor terecht bij je huisarts of maak een afspraak bij de GGD.

Let op: het condoom is het enige voorbehoedsmiddel dat zowel tegen soa als tegen zwangerschap beschermt. Wil je zekerheid? Gebruik dan een combinatie anticonceptie van bijvoorbeeld de pil en condoom. De pil beschermt tegen zwangerschap terwijl het condoom aids en de meeste andere soa voorkomt. Op sense.info lees je meer over voorbehoedsmiddelen en (het voorkomen van) zwangerschap. 

Vragen?

Heb je vragen of wil je advies over voorbehoedsmiddelen? Heb je onveilige seks gehad? Laat je dan onderzoeken. Ook als je geen klachten hebt. Je kunt terecht bij jouw huisarts of maak een afspraak bij de GGD door te mailen naar seksuelegezondheid@ggdbzo.nl met vermelding van je naam, geboortedatum, telefoonnummer en je vraag.