Homepagina > Informatie over > TBC > Onderzoeken

Onderzoeken

​​

X-thorax
Dit is een röntgenfoto van de longen waarmee we bekijken of een ontsteking of vocht in de longen aanwezig is. Dat kan wijzen op tuberculose. Met een röntgenfoto kan je alleen longtuberculose aantonen.


Tuberculine huidtest (Mantoux)

Bij deze test wordt er een kleine hoeveelheid vloeistof in de linker onderarm ingespoten. Twee tot drie dagen later wordt de test beoordeeld. Hiermee kan een infectie met de tuberculosebacterie worden aangetoond.​​​​

 

 
IGRA (Immune Gamma Release Assay)​
Door middel van een venapunctie nemen we bloed af. Daarna wordt het bloed in het laboratorium onderzocht op de aanwezigheid van afweerstoffen tegen tuberculose.

De IGRA wordt vaak gebruikt in combinatie met de Tuberculinehuidtest. Wanneer de Tuberculinehuidtest aangeeft dat er mogelijk een infectie met de tuberculosebacterie is, geeft een positieve IGRA reactie meer zekerheid over de diagnose.

Sputum (Bacteriologisch onderzoek)
Sputum is slijm dat uit de diepe luchtwegen wordt opgehoest. Soms nemen we sputum af bij de GGD, in andere gevallen krijgt u potjes mee om (meerdere dagen achter elkaar) thuis sputum op te hoesten. Door microscopisch onderzoek, bacteriekweken of DNA-onderzoek (PCR) kan worden vastgesteld of de tuberculosebacterie in het sputum aanwezig is.

Daarnaast kan dit onderzoek vaststellen of de bacterie die aanwezig is in het sputum wel zal gaan reageren op de diverse medicijnen die zullen worden voorgeschreven.


Tarieven 2021

BCG€ 39,50​
Mantoux​€ 27,50​
X-thorax​€ 51,50​
IGRA
€ 72,50
Contactonderzoeken​Gratis
​Administratiekosten bij
niet verschijnen zonder bericht
​€ 10,00​


De GGD declareert de kosten van eventueel aanvullend onderzoek bij vermoeden van tuberculose(infectie) bij uw zorgverzekeraar. Mogelijk heeft dit gevolgen voor uw eigen risico. Wij houden
hierbij de door de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) vastgestelde tarieven aan. Neemt u voor meer informatie contact op met uw zorgverzekeraar, of raadpleeg uw polis.

 


​​