Homepagina > Jongeren > Eten en Bewegen

Eten en bewegen in balans geeft gezondheid meer kans!

Eten en bewegen in balans

Gezonde voeding en voldoende beweging zorgen voor evenwicht tussen de energie die je binnenkrijgt en de energie die je verbruikt. We noemen dit energiebalans. Energiebalans zorgt voor een gezond gewicht. Een gezond gewicht geeft minder risico op ongezondheid.

Een gezond voedingspatroon levert alle voedingsstoffen die je nodig hebt om je lichaam gezond te houden. Matig en gevarieerd eten is daarbij belangrijk. Een goed hulpmiddel bij het maken van keuzes is de Schijf van Vijf. Bewegen is goed voor lichaam en geest. Voldoende beweging betekent minimaal voldoen aan de Nederlandse Norm Gezond Bewegen voor verschillende leeftijden.

Eten

Eten doe je elke dag. Eten is de bron voor de energie die jij nodig hebt om de dag door te komen. Het helpt je om je goed in je lijf te voelen en om gezond te blijven. Eten is belangrijk. Het maakt echter wel uit wat je eet en hoeveel. Vet, zoet en zout zijn dan misschien wel lekker, maar je doet er je gezondheid en je gewicht geen plezier mee. Die energiedrankjes en die snacks horen niet op jouw dagelijks menu. Wat dan wel? Nou, gewoon drie maaltijden per dag en een paar tussendoortjes, boordevol goede voedingsstoffen. Want die heb jij hard nodig. Meer weten over gezond eten? Kijk dan eens op de website van het Voedingscentrum voor veel tips, informatie, testjes en games.

Bewegen

Bewegen gaat vanzelf. Je hoeft er eigenlijk niet eens over na te denken. Je fietst naar school, neemt de trap op school en bent in het weekend vaak op de dansvloer te vinden. En misschien kies je er ook voor om één of twee keer per week flink actief te zijn op de sportschool of –club.
Je mag er trouwens best wel even over nadenken, over bewegen. Want als je één uur per dag actief bent zit je lekkerder in je vel en heb je meer kans op een gezond gewicht. Dat is een prima investering voor je gezondheid, nu en later. Gelukkig is het geen straf om te bewegen. 

Gezond leven

Gezond eten en voldoende bewegen horen bij je leefstijl. Maar je leefstijl omvat nog veel meer. Zoals wel of niet roken, drinken, blowen of veilig vrijen. Meer weten over een gezonde leefstijl? Kijk dan eens op JouwGGD.nl Links