Homepagina > Jongeren > Gehoorschade

Gehoorschade bij jongeren

​​Een piep of suis in je oor na het stappen of na luisteren naar een persoonlijke muziekspeler? Dat is het eerste teken dat je oren te veel zijn belast. Maar je kunt ook gehoorschade hebben zonder een piep of suis. Het gaat meestal geleidelijk. Ieder jaar komen er meer dan 20.000 jongeren bij met gehoorschade door vrijetijdslawaai. Vaak is de gehoorschade onomkeerbaar; het kan zelfs leiden tot levenslange arbeidsongeschiktheid.

In de meeste gevallen wordt gehoorschade bij jongeren veroorzaakt door langdurende blootstelling aan (te) harde muziek. Bijvoorbeeld door persoonlijke muziekspelers, maar ook tijdens het uitgaan. Hoe groot je risico is op gehoorschade hangt af van:

  • het volume: het aantal decibel,
  • de blootstellingsduur: het aantal minuten/uren dat je er naar luistert
  • en de frequentie: hoe vaak je er naar luistert

Hoe harder de muziek staat, hoe korter je er dus naar kunt luisteren zonder het risico op gehoorschade. De geluidssterkte wordt uitgedrukt in decibellen (dB’s). Let op: het werkt anders met decibellen. Elke 3 dB harder, is een verdubbeling van het geluid! Het scheelt dus nogal of er op 100 dB(A) of 103 dB(A) wordt gedraaid. Dat is 2x zo hard!

Hieronder een overzicht van hoe hard geluiden zijn. Geluiden vanaf 80 decibel kunnen schadelijk zijn. Geluiden van 120 decibel kunnen je gehoor direct beschadigen.
dB-tabel.png

Met de juiste maatregelen is gehoorschade eenvoudig te voorkomen!

Meer informatie
Kijk voor meer informatie op www.hoorstichting.nl
Je kunt je oren testen op www.oorcheck.nl.