Overslaan en naar de inhoud gaan
InwonersLeefstijlRookvrije generatieKinderboerderij Bergeijk Rookvrij
Publicatiedatum: 31-08-2021 om 09:36 uur
Laatste update: 30-11-2021 om 12:41 uur

Kinderboerderij Bergeijk Rookvrij

Toon Verdonschot en Thea Cleven zijn beheerders van de kinderboerderij in Bergeijk. Deze hebben ze volledig rookvrij gemaakt door aan te haken bij de Rookvrije Generatie. In het gezellige koffiehuisje van de kinderboerderij vertellen ze hoe ze dit voor elkaar hebben gekregen.

Aanleiding

Thea had al eens iets gelezen over de Rookvrije Generatie. “Het zou voor ons niet verkeerd zijn om rookvrij te worden, omdat hier veel hooi en stro ligt dat door roken kan gaan branden, was toen mijn eerste gedachte. En er komen hier natuurlijk kinderen. Vroeger was het heel normaal dat iedereen zat te roken, maar in deze tijden is dat een gekke gewaarwording.”
Daarnaast vormde Thea’s persoonlijke ervaring met roken een aanleiding voor deelname aan de Rookvrije Generatie: “Ik heb ook heel lang gerookt. Maar ik ben 25 jaar geleden gestopt. En dat is het beste wat ik ooit gedaan heb, zeg ik wel eens. Ik voelde me gewoon veel beter. En dat gaf ook wel een beetje de aanleiding dat ik dacht, iedereen moet die sigaretten gewoon laten liggen.”

Knoop doorgehakt

De knoop om mee te doen aan de Rookvrije Generatie hebben Toon en Thea met z’n tweeën doorgehakt. Voor de twee was het zo klaar als een klontje: “Dat hebben we gewoon gedaan. En we konden gratis een bord van de Rookvrije Generatie opvragen, dat was wel fijn. Dan hoeven we er niet iedere keer als politieagent bij te staan”.
Bij een aantal bezoekers moesten Toon en Thea echter wel op de strepen gaan staan. In de beginperiode waren er namelijk nog wel eens bezoekers die een sigaret opstaken. Hier werden zij op aangesproken, en dat werd goed opgepakt: “‘Oh, sorry, dat wisten we niet’. Of: ‘dat hadden we niet gezien’, waren reacties.”
Dat geen van de huidige vrijwilligers rookt, helpt ook. Toon vertelt dat er eerder twee vrijwilligers waren die van begin af aan op de kinderboerderij werkten die zich minder van het rookvrij beleid aantrokken. “Die waren wat eigenwijs en rookten toch op het terrein. Ja, dat is natuurlijk niet de bedoeling.” Van hen hebben ze helaas afscheid moeten nemen.

Succesformule

Voor Thea is het duidelijk wat de succesformule is voor de handhaving van hun rookvrij beleid. “De beste manier van aanpakken is zo’n bord neerhangen. Want dat geeft stof tot praten.” De borden van de Rookvrije Generatie helpen om rokende bezoekers aan te spreken, vooral in de beginperiode. Inmiddels komt het steeds minder vaak voor dat er bezoekers zijn die roken. Iedereen is nu wel bekend met het rookvrij-beleid van de kinderboerderij.