Overslaan en naar de inhoud gaan
InwonersLeefstijlRookvrije generatieVoetbalvereniging Rood-Wit Veldhoven Rookvrij
Publicatiedatum: 03-09-2021 om 09:19 uur
Laatste update: 20-05-2022 om 10:37 uur

Voetbalvereniging Rood-Wit in Veldhoven Rookvrij

Door het grote spandoek aan de poort van het terrein kan het niemand ontgaan: voetbalvereniging Rood-Wit in Veldhoven doet mee aan de Rookvrije Generatie. Aan de vergadertafel in de voetbalkantine vertellen voorzitter René van de Ven en jeugdvoorzitter Enzio Hermkens enthousiast hoe ze dat – zelfs met hulp van het coronavirus – hebben gerealiseerd.

Aanleiding

In het bestuur van Rood-Wit was rookbeleid al langere tijd een onderwerp waarover gesproken werd. Toch werd de boot steeds een beetje afgehouden om de stap naar rookvrij te maken. “We dachten meer aan de rokers, dan aan onze kinderen die het sportpark op komen en niks met roken hebben, en waarvoor het ook nog eens ongezond is”, vertelt René in een terugblik op die periode. “De jeugdcommissie zei daarentegen: ‘er lopen hier meer kinderen dan rokers rond’. En daarmee hadden zij natuurlijk een goed punt.” Het is vervolgens ook de jeugdcommissie geweest die concreet actie ondernam met het regelen en zichtbaar maken van promotiemateriaal voor het rookvrij-beleid op het voetbalterrein.

Momentum

Een aantal overwegingen hebben binnen het bestuur een rol gespeeld om tot een passende uitvoering van het rookvrij-beleid te komen. Een idee was bijvoorbeeld om het rookvrij-beleid alleen ’s avonds in te voeren, of alleen als er kinderen op de club zijn. “We hebben een mooie accommodatie, maar een nadeel is dat iedereen dezelfde deur (van het clubgebouw, red.) passeert”, vertelt Enzio. “Als iemand gaat roken, dan staan ze vóór die deur. Dus kinderen lopen altijd langs rokende mensen. Daarom hebben we nog even geëxperimenteerd met een rokersgedeelte binnen een fietsenhokje.” Die tussenoplossing verdween toen het coronavirus zijn intrede deed, hét moment voor de bestuurders van Rood-Wit om een volledig rookvrij-beleid in te voeren. “We keken elkaar aan en zeiden: ‘nu komt er niemand op de club, nu maken we het rookvrij. We publiceren erover en we dóen het gewoon’. Als alle leden straks weer een balletje komen trappen, dan is het ‘hé, we zijn al een jaar rookvrij’. Dan is het al gewoon geworden, was de gedachte.”

Veilig Sportklimaat

Het rookvrij-beleid van de voetbalvereniging sluit naadloos aan bij het Veilig Sportklimaat waar de vereniging zich een jaar of drie geleden bij heeft aangesloten. “Bij ons staat het voorop dat eenieder zich veilig voelt om zijn of haar hobby uit te kunnen oefenen”, duidt Enzio de betrokkenheid. “Een Veilig Sportklimaat zit dan ook verweven in de hele vereniging. Van invoeren van een VOG (Verklaring Omtrent Gedrag), tot een ladder die op slot zit, zodat je niet op het dak kunt klimmen, tot een jaarlijkse fietslichtcontrole samen met de politie. Maar óók: geen telefoons mee in de kleedkamer, zodat er geen foto’s gemaakt kunnen worden. En trainers zorgen er bijvoorbeeld altijd voor dat ze met z’n tweeën zijn, als ze met de jeugd naar de kleedkamer gaan. Daarnaast hebben we een Vertrouwens Contact Persoon in ons midden die het laagdrempelig maakt om misstanden makkelijk te melden”. Om het Veilig Sportklimaat extra kracht bij te zetten heeft Rood-Wit met de andere Veldhovense voetbalverenigingen, de gemeente én justitie, een convenant ondertekend. Alle verenigingen in Veldhoven kunnen en mogen gebruik maken van het convenant. Het is klein opgezet, maar verspreidt zich inmiddels als een olievlek door de gemeente Veldhoven.