Overslaan en naar de inhoud gaan
InwonersLekker Boeiend!Wat kun jij doen?
InwonersLekker Boeiend!Wat kun jij doen?
Publicatiedatum: 26-08-2021 om 04:58 uur
Laatste update: 12-10-2023 om 14:30 uur

Wat kun jij doen?

Opkomen voor jezelf of een ander

Word je op school gepest of ken je iemand die gepest wordt? Blijf dan niet stil zitten en kom in actie! Gepest worden is niet leuk en kan vervelende gevolgen hebben. Iemand die gepest wordt, kan zich onzeker en ongelukkig gaan voelen. Dus mocht je gepest worden of iemand kennen die gepest wordt, blijf er niet mee zitten! Praat met iemand over pesten. Het is een moeilijk onderwerp om over te praten, maar het helpt jou en anderen als je het aan iemand vertelt. Jouw mentor, beste vriend(in) of iemand anders die jij vertrouwt kan jou helpen. Op Pestweb vind je meer informatie, tips en adviezen om pesten tegen te gaan.

Start een GSA

Je kunt op school een Gender & Sexuality Alliance (GSA) oprichten. Dat is een groep leerlingen die samen besluiten dat ze een veilige omgeving willen creëren voor iedereen op school, ook voor LHBTIQ+ jongeren. Het is niet ingewikkeld om een GSA te starten op jouw school. Het enige wat je nodig hebt is wat lef, een flinke dosis enthousiasme en doorzettingsvermogen. Lees het stappenplan of kijk wat voor acties je kunt organiseren op school. Er zijn al heel wat GSA’s in Nederland die met elkaar een netwerk vormen. Het COC kan jouw school ook ondersteunen bij het opzetten van een GSA.

Organiseer een Paarse Vrijdag

Ieder jaar kun jij ervoor zorgen dat jouw school een dag paars kleurt voor acceptatie van alle soorten seksuele oriëntaties en genderidentiteiten. Op de tweede vrijdag van december is het namelijk Paarse Vrijdag. Leerlingen en docenten kunnen op hun school laten zien dat iedereen recht heeft op een veilige sfeer op school. Wat je gender of seksuele voorkeur ook is!
Kijk voor meer ideeën over wat jij kunt doen op de website van het GSA Netwerk of Gay & School​.