Laatste update: 13-10-2024 om 15:31 uur
Contactmoment 3 maanden
Rond de leeftijd van 3 maanden heb je met je baby een afspraak op het consultatiebureau. Tijdens dit contactmoment helpen we je graag bij de vragen, twijfels en zorgen die je misschien hebt over de groei en ontwikkeling van je baby. Op deze pagina lees je wat je kan verwachten van deze afspraak, welke prikken je baby krijgt, wat je meeneemt en hoe je de afspraak kan verzetten als dat nodig is. Ook krijg je praktische tips over de ontwikkelingen die je rond deze leeftijd kunt zien bij je kindje.
Wat doen we tijdens de afspraak rond 3 maanden?
- We praten over hoe het met jullie gaat
- We onderzoeken het hoofdje, het hart, de ogen en de heupen van je baby
- Je baby krijgt 3 prikken
- We praten samen over de eerste oefenhapjes voor je baby
- We bekijken samen hoe je baby groeit en zich ontwikkelt.
We bekijken bijvoorbeeld of je baby naar de eigen handjes kijkt of al met geluidjes reageert als je tegen je baby praat. We kijken ook hoe je baby dit doet. Bekijk voor meer informatie deze filmpjes over het ontwikkelingsonderzoek van TNO.
Welke vaccinaties krijgt je baby?
Als je wil, beschermen we je baby tegen:
- Difterie, Kinkhoest, Tetanus, Polio, Haemophilus influenzae type b, Hepatitis B
- Pneumokken
- Rotavirus
Bekijk hier meer informatie over het Rijksvaccinatieprogramma.
Wat breng je mee naar de afspraak?
- Groeikaart
- Vaccinatiebewijs
- Omslagdoek of badjas voor je baby
- Schone luier(s) en luierdoekjes
- Als je kind dat prettig vindt: een speentje of speeltje.
Is het nodig om de afspraak te verzetten?
Dat regel je heel gemakkelijk zelf via het JGZ-portaal. In dit portaal kun je ook altijd het dossier van je kind van 0 t/m 11 jaar bekijken. Log in met jouw eigen DigiD, dus niet met de DigiD van jouw kind.
Lukt het niet om de afspraak te verzetten? Of heb je geen DigiD? Bel ons dan via 088 0031 414 van maandag tot en met vrijdag van 8:00 – 17:00.
Welke ontwikkelingen zie je op deze leeftijd?
Ieder kindje ontwikkelt zich op een eigen manier en in een eigen tempo. Over het algemeen zien we rond deze leeftijd vaak:
Minder krampjes
Meestal krijgt je baby vanaf deze maand minder krampjes en is de huilpiek voorbij. Is dat voor jouw baby anders? Kijk voor tips eens bij de antwoorden op veelgestelde vragen over krampjes. Of bespreek dit op het consultatiebureau, we denken graag met je mee.
Beter slaapritme
Je baby slaapt ’s nachts waarschijnlijk steeds langer. Overdag slaapt je baby juist korter.
Steeds meer contact met je baby
Praat veel met je baby en geef je baby de kans om te reageren. Doe dit bijvoorbeeld bij het aankleden, in bad doen en in bed leggen. Zo bouw je samen een band op én stimuleer je de taalontwikkeling.
Oefenen met omrollen
Oefent je baby al voor het omrollen? Dan gooit je baby de beentjes in de lucht en laat ze daarna opzij vallen. Sommige baby’s doen dit al vanaf 4 maanden, de meeste baby’s kunnen zich rond 6 maanden omrollen.
Meer weten? Lees hier meer over de ontwikkelingen bij baby’s van 4 maanden.
Handig om te weten
Starten met oefenhapjes vanaf 4 maanden
Maakt je baby steeds smakkende geluidjes of kijkt je baby jou het eten uit de mond? En kan je kind al rechtop zitten en goed slikken? Dan kun je vanaf 4 maanden starten met oefenhapjes. Het hoeft niet, want pas vanaf 6 maanden heeft je baby ook vaste voeding nodig naast de borst- of flesvoeding.
Meld je aan voor de voorlichtingsavond over de 1e hapjes
Veiligheid bij omrollen
Op kinderveiligheid.nl lees je hoe je ervoor kan zorgen dat je baby veilig kan omrollen. Een paar tips:
- Laat je baby nooit alleen op de commode of bijvoorbeeld de bank liggen
- Geef je baby de ruimte om veilig om te rollen
- Zorg dat je baby veilig kan slapen in het bedje, zonder grote knuffels, zijligkussens, hoofdbeschermers of babynestje.
Voorlezen
Je baby vindt het fijn om naar je vertrouwde stem te luisteren. Voorlezen versterkt de band met je baby én verbetert de taalontwikkeling. Meld je gratis aan bij de bibliotheek en kijk voor voorleestips bij Boekstart.
Je volgende afspraak
De volgende afspraak voor je baby is als je baby ongeveer 5 maanden oud is.
Heb je eerder vragen of zorgen, bijvoorbeeld over voeding, groei, slapen of huilen, dan ben je welkom op het inloopspreekuur van het consultatiebureau. Je kunt ook telefonisch advies aanvragen van een jeugdverpleegkundige.*
Kom naar het inloopspreekuur op jouw consultatiebureau |
Of vraag telefonisch advies aan onze jeugdverpleegkundige* |
*Geef in een appje aan dat je graag telefonisch advies wil van een jeugdverpleegkundige en beschrijf je vraag. Meer gegevens zijn niet nodig. Wij nemen contact met je op van maandag tot en met vrijdag van 8:30 – 17:00.