Overslaan en naar de inhoud gaan
Veelgestelde vragenMijn baby heeft krampjes, hoe kan ik hem of haar helpen?

Mijn baby heeft krampjes, hoe kan ik hem of haar helpen?

Krampjes zijn heel normaal, maar zijn wel vervelend voor je baby. Met name in de eerste weken hebben baby’s vaak last van krampjes in de avonduren. De piek van de darmkrampjes ligt bij de 6 tot 8 weken, daarna merk je dat het minder wordt. Na drie tot vier maanden gaan de krampjes meestal vanzelf over.

Wat kun je doen om krampjes te voorkomen of te verminderen?

 • Neem tijd voor een boertje na het voeden. Houd je baby met zijn buik op je schouder.

 

 • Breng rust in het drinken
  Als je baby snel drinkt geef dan voor de voeding even (minuut of 3-4) je pink of een fopspeen. Zo kan je baby zijn grootste zuigkracht daarop al kwijt. Mogelijk drinkt je baby daarna rustiger aan de borst of fles. Ook kun je je baby tijdens het voeden laten pauzeren om de voeding te laten zakken. Als je voeding uit de fles geeft kan het soms helpen een speen met een kleinere opening te proberen. Je baby moet dan harder zuigen wat ervoor kan zorgen dat de voeding minder snel in de maag komt.

 

 • Voorkom lucht in de speen van de fles
  Geef je voeding uit de fles? Let erop dat er geen of zo min mogelijk lucht in de speen zit, zodat je baby zo min mogelijk lucht mee naar binnen hapt. Schud de fles vooraf het voeden niet te hard en zorg er tijdens het voeden voor dat de speen helemaal gevuld is met melk. Soms is het wenselijk een andere fles te gaan gebruiken die ervoor zorgt dat er minder lucht mee ingeslikt kan worden.

 

 • Bij verkoudheid
  Als je baby verkouden is zal hij moeite hebben met ademen, met name bij het drinken. Je kan 10-15 minuten voorafgaand aan het voeden een zoutoplossing of neusspray in de neus toedienen voor verlichting. Hopelijk heeft je baby dan wat minder moeite met ademen tijdens het voeden.

 

 • Vermijd bepaalde etenswaren bij borstvoeding
  Als je borstvoeding geeft kunnen sommige etenswaren die jij eet krampjes veroorzaken bij je baby. Dat kan specifiek één ding zijn, maar het kunnen er ook meer zijn. Van de volgende etenswaren is bekend dat ze krampjes kunnen veroorzaken: ui, knoflook, kool, paprika, prei, tomaat, rabarber, specerijen, citrusvruchten, druiven, aardbeien, chocola, bonen, schaaldieren, koffie en koolzuurhoudende dranken. Om erachter te komen of een of meerdere van de hiervoor genoemde etenswaren de boosdoener zijn, kun je ervoor kiezen deze etenswaren een tijdje te vermijden. Merk je dat je baby minder last gaat krijgen van zijn krampjes? Dan is de kans groot dat een of meerdere van die etenswaren de krampjes bevorderden of veroorzaakten. Voeg daarna weer een voor een de etenswaren die je eerder wegliet toe aan je eetpatroon. Krijgt je baby weer meer krampjes vanaf het moment dat je bijvoorbeeld weer prei eet? Dan weet je dat je prei zolang je borstvoeding geeft beter niet kan eten.