Overslaan en naar de inhoud gaan

22 wekenprik

Ben jij 22 weken of langer zwanger? Dan kun je bij ons een prik halen tegen kinkhoest. Wanneer je de 22 wekenprik 2 weken voor einde zwangerschap hebt gekregen, is er voldoende tijd voor overdracht van antistoffen en kan de baby in aanmerking komen voor een vaccinatie minder.

Voor wie is de 22 wekenprik?

De prik is voor alle vrouwen die in Nederland wonen en 22 weken of langer zwanger zijn. Je kunt de prik tot 3 weken voor de uitgerekende datum komen halen. Dan scheelt het je kindje later 1 vaccinatie. Later in de zwangerschap kan ook, maar dan geldt dit niet meer. 

Afspraak maken

  1. Maak via de button bovenaan de pagina een afspraak bij een consultatiebureau bij jou in de buurt (in regio Zuidoost-Brabant).
  2. Vul hier je contactgegevens, voorkeurslocatie en gewenste tijdsblok in. Op basis van je aangegeven voorkeur(en) en je zwangerschapsduur plannen we zo snel mogelijk een afspraak in.
  3. Je ontvangt een uitnodiging met daarin het adres, de datum en de tijd van de afspraak voor de 22 wekenprik. Wanneer je de uitnodiging ontvangt is afhankelijk van de drukte en de zwangerschapsduur. Je krijgt pas een uitnodiging als je minimaal 22 weken zwanger bent. Het kan dus een paar weken duren voordat je deze ontvangt.
  4. De afspraak duurt ongeveer 10 minuten.

Waarom een prik tegen kinkhoest?

Kinkhoest kan ernstige hoestbuien veroorzaken en is gevaarlijk voor baby’s. Ze kunnen longontsteking, ademnood of hersenschade krijgen door te weinig zuurstof. Jaarlijks worden er ongeveer 170 baby’s met kinkhoest opgenomen in het ziekenhuis. Het komt soms zelfs voor dat een baby eraan overlijdt. Daarom wordt in het Rijksvaccinatieprogramma (RVP) de kinkhoestvaccinatie voor zwangeren opgenomen: deze prik zorgt ervoor dat baby’s meteen vanaf de geboorte beschermd zijn. Bekijk de video ‘Waarom de 22 wekenprik?’

Is het wel verstandig om een prik tegen kinkhoest te nemen, terwijl het Coronavirus heerst? 

Wist je dat kinkhoest voor zuigelingen gevaarlijker is dan het Coronavirus? Worden moeders na de vaccinatie besmet met het Coronavirus, dan heeft dat geen gevolgen voor de vatbaarheid voor het virus of het ziekteverloop. Met andere woorden, dan worden zij door de vaccinatie niet sneller of ernstiger ziek van het Coronavirus. Dus het blijft verstandig om je ook nu te vaccineren. Tussen de coronavaccinatie en de 22 wekenprik hoeft geen tijd te zitten.