Overslaan en naar de inhoud gaan

Een oude thermometer of barometer in huis? Pas op met kwik!

In oude thermometers, bloeddrukmeters en barometers kan kwik zitten. Als je zo’n voorwerp kapot laat vallen, rollen en stuiteren de bolletjes kwik naar alle kanten. Soms meters ver weg. Die bolletjes zijn zo klein dat je ze moeilijk zelf kunt opruimen. Blijven er bolletjes liggen? Dan verdampen ze langzaam tot kwikdamp. En daar kun je erg ziek van worden. Lever je meters met kwik dus in bij het chemisch afval of bij jouw milieustraat!

Een ongeluk zit in een klein hoekje

Bij de GGD merken we dat er mensen zijn die nog een thermometer of barometer met kwik in huis hebben. En dat een ongeluk in een klein hoekje zit. Een kat die een barometer van een kastje stoot. Of iemand die de thermometer per ongeluk tegen de rand van de wasbak stuk stoot. De kans lijkt misschien klein, maar het gebeurt toch.

Voorkom hoge kosten

Vooral in een barometer zit veel kwik. Het is heel moeilijk om dat op te ruimen als de barometer lekt of valt. Meestal moet er een professioneel schoonmaakbedrijf komen. Vaak moet de vloerbedekking of het laminaat er helemaal uit en moeten er veel spullen weg. De schade is altijd groot en kan oplopen tot tienduizend euro. En dan is er nog de ongerustheid die zo’n ongelukje veroorzaakt. Vooral als er kleine kinderen in huis zijn.

Breng kwik naar het chemisch afval

Voorkom ongelukken met kwik. Heb je oude barometers, thermometers of bloeddrukmeters in huis? Verpak ze dan in dubbel plastic en breng ze vandaag nog naar het chemisch afval bij jouw milieustraat!

Meer weten?

Op GGD leefomgeving.nl lees je alles over kwik en het ervaringsverhaal van Gerda en Monique. Hun kwikbarometers gingen kapot.